Първата стъпка към приемането на исторически за Великобритания закон - за отмяна на европейското законодателство и трансформирането на регулации от общоевропейски в такива на Обединеното кралство, е факт, съобщи Би Би Си. 

Камарата на общините подкрепи късно снощи проекта на правителството - т.нар. Repeal Bill, с мнозинство от 326 гласа "за" срещу 290 "против". Това е първото голямо преодоляно препятствие за приемането на тази част от плана за "Брекзит", а според консерваторите законопроектът е ключов, за да не настъпи правен хаос след излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 2019 г. 

Депутатите от опозиционната Лейбъристка партия, както и някои консерватори се заканиха, че ще внесат промени в законопроекта на следващите етапи на обсъждането. Основните критики към внесените от правителството на Тереза Мей текстове са, че дават прекалено големи права на изпълнителната власт да променя нормативни актове, без да съгласува действията си с парламента. При обсъждането на проекта в Камарата на общините снощи опозицията направи опит да го блокира, но след над 8 часа дебати предложенията на лейбъристите бяха отхвърлени. 

Тереза Мей приветства решението на Камарата на общините, заявявайки, че проектът дава "сигурност и яснота" за бъдещето, докато лейбъристите контрираха, че предложеният закон е "атака срещу парламентарната демокрация"

Том Брейк, говорител на Либералните демократи по "Брекзит", заяви дори, че приемането на законопроекта е "черен ден за майката на парламентите" и представителите в Камарата на общините, гласували "за", трябва да се срамуват от себе си. 

Какво предстои

Следващата процедурна стъпка е законопроектът, приет от Камарата на общините на първо четене, да отиде за обсъждане в комисиите на Камарата. Очакванията са това да продължи не по-малко от седмица, а стартът на процеса да е през октомври. 

След това е третото заключително четене на законопроекта в долната камара на парламента и ако и това препятствие бъде преодоляно, тексът влиза в Камарата на лордовете. Там законопроектът също трябва да преодолее три четения. Последната стъпка за превръщането на проекта в закон е той да бъде одобрен и подписан от кралица Елизабет Втора.