България е сключила споразумение с Русия за ремонт и поддръжка на военни вертолети, които се използват в Афганистан.

Новината е съобщена от помощника на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество - Владимир Кожин, в интервю за агенция ТАСС.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", заявава Кожин. Повече подробности няма - кое е било това изложение, на какво ниво е била участващата там българска делегация и т.н. 

Към момента няма съобщение нито от Министерството на икономиката, нито реакция от Министерството на отбраната по случая, нито се знаят каквито и да било подробности.

Ако казаното от Кожин е вярно, то най-вероятно ремонтът и поддръжката на руски военни вертолети ще се извършва от национализирания завод "Адвионамс", който има възможност да ремонтира хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

Зам. генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Гореславски бе цитиран от ТАСС да казва, че Русия може да ремонтира около 200 афганистански военни хеликоптера, ако се споразумее със САЩ и ремонтни предприятия от Източна Европа.

През последните години Русия има интерес към ремонт на военна техника в България, например за кораби. След това изненадващо, в разгара на дебатите по закупуването на нови български изтребители, военният министър Красимир Каракачанов обяви, че съветските ни изтребители МиГ-29 можели да се ремонтират и модернидират и затова се водели разговори с руския производител РСК МиГ. По повод тази идея президентът Румен Радев обяви неотдавна, че ремонтът на съветските изтребители ще струва колкото покупката на нови самолети за военната ни авиация.