Преди броени дни от Blackberry обявиха своя нов флагман при смартфоните – Blackberry Passport. Устройството, което се очаква да излезе през септември, ще комбинира познатата и обичана от някои физическа клавиатура на Blackberry, заедно с голям и квадратен тъчскрийн.

Не е изненада, че най-необичайният телефон за тази година идва от канадската фирма. Макар да показаха скокове във финансовот си състояние за последните месеци, те все още са на дъното – по-малко от 1% от продадените тази година смартфони са техни. Дори западащият Windows Phone води в пъти пред Blackberry.

Тези резултати обаче са добър повод за дизайнерска смелост. И ясно я виждаме в новият Blackberry Passport. Дисплеят ще бъде 4,5 на 4,5 инча, с резолюция 1440х1440 – което означава гъстота на пикселите 453 ppi, повече от флагманът на Samsung Galaxy S5 (423 ppi). 

От Blackberry наблягат и на друго – необичайното съотношение на екрана ще направи редактирането на документи, работата с таблици, презентации, писането на имейли, и въобще всичко, нужно в един бизнес смартфон, много по-лесно. Най-ясен пример е старата мярка за размер на екрана – колко знака със стандартен размер може да побере на един ред? Флагманът на Samsung закотвя на 40, а новият Passport – на 60.

Изпълнителният директор на Blackberry Джон Чен с новият Passport.

Физическата клавиатура пък ще е облекчение за всички стари фенове на марката – част от тях се бяха притеснили, че канадците ще захвърлят тази вече „демоде“ функционалност, след като тя отсъстваше в последният им флагман Z30. Но този път няма да има бутони за функции, числа и други – само буквени. За сметка на това са по-големи – всъщност това е най-голямата Blackberry клавиатура досега, и според последните слухове, ще се поддържат прости жестове и върху самите бутони.

Въпросът за много обаче ще е – какво ще има вътре? Хардуерът не е изненада, но за сметка на това впечатляващ. Четири ядра процесорна мощ ще осигурява Qualcomm Snapdragon MSM8974, подкрепен графично от новият Adreno 330, а бойното им поле ще са 3GB RAM. Конфигурацията ще бъде подкрепена от солидна батерия – 3,450 mAh, с 250 mAh от най-мощните на пазара – във близките до фаблети Samsung-и Galaxy Mega и Galaxy Note 3. Предпроизводствени тестове показват, че за 16 часа активна употреба отиват само 50% от батерията. Това би означавало пълно денонощие с едно зареждане дори да измъчвате телефона.

Свободното място - 32GB, може винаги да бъде подкрепено и с microSD до 64 гигабайта. Няма все още данни за качествата на задната камера, но със сигурност можем да очакваме поне солидно представяне. Ще има, разбира се, и предна - за видеоразговори и селфита.

А какво ще крие в себе си софтуерно? Blackberry OS 10.3, за жалост. Канадската компания все още не може да се откаже от застаряващата си операционна система, но поне вече могат да се инсталират някои app-ове от Android, макар и без достъп до Google Store-а. Въпреки това, Blackberry все пак обещават нова версия на системата – последната е 10.2, и там могат да се покажат изненади.

Предишните опити за по-квадратни смартфони - Motorola FlipOut и LG Vu.

Доколко удобен ще е Passport за ежедневна употреба? И преди на пазара е имало квадратни смартфони – Motorola FlipOut,  и донякъде LG Optimus Vu. Наистина, и двата не бяха флагмани, но основният им недостатък беше чисто ергономичен. Passport обаче ще е по-голям от тях, и то през 2014 г., когато вече сме свикнали на 6 инчови фаблети и 5,5 инчови флагмани.

Може би наистина ще е един шанс на Blackberry да се върне в играта – или поне да се стабилизира в своята ниша.