Силна експлозия разтърси лондонското метро в 8.30 часа тази сутрин, предаде Ройтерс. 

Около обяд полицията обяви, че взривът е терористичен акт.

Движението на метрополитена е спряно, съобщи Си Ен Ен.

Най-вероятно става въпрос за неуспешен атентат, но все още властите не са съобщили подробности. Явно само детонаторите са се възпламенили и са избухнали, но не е бил задействан експлозивът, предполагат експерти, цитирани от английски вестници. 

Според британските власти става дума за самоделно взривно устройство.

Полицията веднага отцепи района около спирката на метрото.

Лондонската полиция обяви сутринта за експлозия в станция на метрото, предаде Би Би Си. Взривът е станал на станция "Парсънс грийн". На мястото са пристигнали линейки. По първоначални данни е експлодирала кофа във вагон, която е била в голяма торбичка от супермаркет, и някои хора имат изгаряния по лицето.

Кофата, в която е бил експлозивът.

"Хората бяха с рани по лицето и бягаха панически", разказва Алекс Литфийлд, 24-годишен, работещ в Лондон:

 

"Бях на ъгъла до метростанция Parsons Green и видях огромна тълпа да бяга. Хората изглеждаха много уплашени. Видях много полицаи и пожарникари. Имаше много много, много нещастни хора", обяснява той, цитиран от Би Би Си.

Не се съобщава за жертви. Ранените са 22-ма. Състоянието име стабилно.

“Изведнъж настъпи паника, много хора викаха, пищяха”, разказа пред медиите 53-годишният очевидец Ричард Еймлър-Хол. “Една жена на перона каза , че видяла чанта, светкавица и взрив, така че очевидно нещо беше избухнало. Видях плачещи жени, имаше много крясъци и писъци, блъсканица по стълбите надолу към улиците. Някои хора бяха избутани и стъпкани. Видях две жени да получават медицинска помощ от екипите на линейките".

"Телеграф" предава, че се е чул силен трясък и имало огън, след като избухнала бяла кофа сложена в найлонова чанта в края на влака. От нея стърчали жици. Бялата кофа изхвърчала през прозореца след силния взрив. Настъпила е паника. Някои пътници са получили наранявания в блъсканицата, когато хората са се втурнали към изходите.

 

Българското посолство в Лондон е отправило запитване към местните власти за пострадали български граждани при инцидента в метростанция "Парсънс Грийн" в британската столица от тази сутрин. Към този момент полицейските власти не съобщават допълнителни детайли за инцидента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). На мястото са изпратени екипи на лондонската полиция и линейки. Към 12.00 часа българско време няма информация за жертви при инцидента. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Лондон: + 442075813144 и + 442075849400.

През май терористичен атентат след концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър отне живота на 22-ма души и рани 60. Две седмици по-късно седем души бяха убити, а близо 50 ранени при терористичната атака в на "Лондон бридж" и "Бороу маркет" в британската столица. За нападенията отговорност пое терористичната организация "Даеш". 

След атентата на "Лондон бридж" микробус се вряза в тълпа мюсюлмани, които излизат от нощната молитва в джамия в Лондон. Нападението взе поне една жертва.

През март пък пред парламента в Лондон беше застрелян въоръжен нападател, който нападна полицай, а на моста "Уестминстър" кола се вряза в оградата на сградата, като преди това рани поне 10 души и уби двама. На 25 август вечерта подобна сцена се разигра в близост до Бъкингамския дворец, когато мъж нападна с нож полицаи. Нападението не взе жертви.