Певицата Селена Гомес е претърпяла бъбречна трансплантация през лятото, разкри самата тя. Органът е дарен от близката й приятелка Франсиа Райса.

Изпълнителката публикува в инстаграм снимка, която показва как двете държат ръцете си в болнична стая.

"Наясно съм, че някой от моите фенове са забелязали отсъствието ми това лято. Със сигурност се питат защо не споделям нищо за новата си музика, с която съм много горда", написа тя в инстаграм. "Разбрах, че имам нужда от трансплантация на бъбрек заради болестта лупус."

Певицата разкри, че страда от автоимунното заболяване от 2015 г. При него имунната система, която е предназначена да предпазва организма от инфекции, чужди тела и тъкани, погрешка атакува собствените тъкани и органи на тялото, при която се образуват автоантитела най-вече срещу съединителната тъкан на организма. Това предизвиква системно възпаление, което уврежда тъканите и органите. 

Тя благодари на екипа от лекари, който се грижи за нея, и на актрисата Франсиа Райса.

"Нямам думи да благодаря на невероятната ми приятелка Франсиа Райса. Тя се жертва, за да ми даде бъбрек, от който се нуждаех. Истинска късметлийка съм. Обичам те толкова много, сестричке. По отношение на болестта изходът все още не е ясен, но има напредък", написа още тя в инстаграм.

Франсиа Райса е известна с ролята си на Ейдриън Лий в сериала "Тайният живот на една американска тийнейджърка". 

Публикацията на Селена Гомес събра над един милион харесвания минути след появата му в социалната мрежа, а потребителите пожелават оздравяване на певицата и успешно възстановяване на приятелката й, чийто жест се оценява високо. 

Според Мрежата за трансплантации на САЩ успешно са извършени повече от 33 000 трансплантации през миналата година. От тях 5629 са от живи донори.