Този път нямаме кръгла годишнина. Датите са 12-13 август 1989 г. Мястото - стадион "Ленин" в Москва, днес известен с далеч по-нормалното име "Лужники". 

Тогава - със старите правила на ФИФА за седалките, плюс хората на терена - арената събира 260 000 души.

Московският музикален Фестивал на мира е първото събитие от подобен характер след 72 години под комунистическа власт в страната, наречена СССР.

Bon JoviMötley CrüeOzzy OsbourneScorpionsCinderellaSkid Row и руснаците от Gorky Park забиват, гледани от аудитория от 59 държави, съставляваща над 1 млрд. тв зрители.

А забележителности за отбелязване колкото искаш... 

В онзи момент "Мотли Крю" са по-известни от Бон Джови - само дни остават до излизането на най-големия им бестселър Dr Feelgood. И както е видно, след прекарана раздяла на всекиго да ги "тунинговат" по различни клиники за рехабилитация, стоят на сцената по-яко отвсякога.

 

Но ако си говорим за пеене, в този ден то има едно име - Том Кийфър от изгряващите тогава Cinderella! Изпълнението на Том обезсмисля тези на далеч по-големи звезди от него.

 

И докато сме на баладична вълна - да припомним съвсем, ама съвсем младичкия тогава Себастиан Бах. Той не изпява своята 18 and Life на нивото на Кийфър. Но мацките иззад Желязната завеса едва ли са слушали точно пеенето, докато двуметровият Себ Бах мята руса грива по сцената.

 

Събитието е официално обявено с мисия - против употребата на дрога и участват... "Мотли Крю" и Ози Озбърн. Но животът е ирония, какво да правиш.

Недълго пред това мениджърът на Бон Джови Док МакГи попада в затвора за разпространение на "трева" Зада избегне ефективното наказание, той се задължава да създаде благотворителна фондация против наркотиците. Така бива учредена Make a Difference Foundation - основният "виновник" да се случи "Руският Уудсток" - както наричат фестивала.

Не знаем доколко е сработило, но Ози фъфли накрая на това видео как в СССР си нямали "Макдоналдс" и доставки на пица по домовете... Хм.

Но пък Shot in the Dark е абсолютно епична и легендарна. Свирят Гийзър Бътлър на бас, Зак Уайлд на китара и феноменалният Ренди Кастильо, който ни напусна през 2002 г.

"Скорпиънс", ах "Скорпиънс" ...

Групата на Клаус Майне е хедлайнер, забиват впечатляващитее час и кусур - много повече от всички други. Интересно е, че бандата свири повечето твърди песни от репертоара си (виж сетлиста долу) И не, не свирят Winds of Change, просто защото още не са я написали тогава...

Всъщност от гостуването в Москва за фестивала през 1989 г. се вдъхновяват за епичната балада от 1990 г., чиито световен възход през 1991 г. пък съвпадна с неуспешния пуч и забраната на Борис Елцин на КПСС.

"Скорпиънс" закриват пред френетичното множество с може би най-големия си хит по онова време - Still Loving You:

Концертът е издаден през 1989 година в най-популярния формат по онова време VHS, а по-късно е преиздаден и на 4 ДиВиДи-та. През 1990 година Moscow Music Peace Festival е включен в официалната видеография на „Скорпиънс“.

Ето го и пълния сетлист на това феноменално събитие (взет от "Уикипедия"):

Skid Row

  1. Holidays in the Sun
  2. Makin’ a Mess
  3. Piece of Me
  4. Big Guns
  5. 18 and Life
  6. Youth Gone Wild

Cinderella

  1. Bad Seamstress Blues
  2. Coming Home
  3. Nobody’s Fool
  4. Gypsy Road
  5. Shake Me

Bon Jovi

  1. Lay Your Hands on Me
  2. Wild in the Streets
  3. Blood on Blood
  4. Wanted Dead or Alive
  5. Bad Medicine
  6. Livin’ on a Prayer

Jam

(Bon Jovi, Cinderella, Scorpions)

  1. Hound Dog

Mötley Crüe

  1. All in the name of...
  2. Live wire
  3. Smokin' in the Boys Room (Brownsville Station cover)
  4. Shout at the Devil
  5. Looks that Kill
  6. Wild side
  7. Girls, Girls, Girls
  8. Jailhouse Rock (Elvis Presley cover)

Gorky Park

  1. Action
  2. Bang
  3. Within Your Eyes
  4. Please Try and Find Me
  5. My Generation

Ozzy Osbourne

  1. I Don’t Know
  2. Shot in the Dark
  3. Suicide Solution
  4. Tattooed Dancer
  5. Flying High Again
  6. Sweet Leaf
  7. War Pigs
  8. Crazy Train
  9. Paranoid

Scorpions

  1. Blackout
  2. Big City Nights
  3. Holiday
  4. The Zoo
  5. Dynamite
  6. Still Loving You

Jam

1. Long Tall Sally/Blue Suede Shoes- Scorpions, Gorky Park, Piano: David Bryan of Bon Jovi

2. Rock and Roll- Skid Row, Motley Crue, Zakk Wylde, Jason Bonham

  1. Give Peace a Chance