Зайците - храна или домашни любимци? Пред тази дилема са изправени гражданите на Венецуела. В страната през последните месеци гладът е огромен проблем, предизвикан от тежката икономическа криза. За да се справи с проблема президентът Николас Мадуро предложи план за отглеждане на... зайци.

Според държавния глава и кабинета му това ще помогне качествена храна да стига до повече хора. Властите призоваха венецуелците да садят растения на покривите и балконите си, за да си осигурят част от нужната храна.

"Имаме културен проблем - учени сме да приемаме зайците като домашни любимци", коментира министърът на земеделието Фреди Бернал. "Заекът не е домашен любимец. Това са два и половина килограма месо с високо съдържание на протеини и без холестерол."

Като част от пилотен проект малки зайчета били раздадени в 15 населени места, казва Мадуро.

"Когато се върнахме, за наша изненада открихме, че хората са сложили хранилки на зайците и ги държат като домашни любимци", обяснява президентът.

"Много хора бяха кръстили зайците и ги държаха при себе си в леглата си", коментира Бернал.

Противниците на Мадуро отхвърлят идеята и твърдят, че е безсмислена. Истинският проблем според тях е проваленият модел на финансиран от петрола социализъм, който се разпадна след като цените на нефта се сринаха.

"Сериозно? Искате хората да започнат да отглеждат зайци, за да решат проблема с глада в страната?", иронизира идеята на президента Енрике Каприлес, двукратен опозиционен кандидат за президент.

Венецуела - някога една от най-проспериращите страни в Латинска Америка, страда днес от тежка криза. От три години насам там се вият гигантски опашки за стоките от първа необходимост.

Социалистическата партия обвинява свързания с опозицията бизнес, че подкопава националната икономика, като укрива стоките и вдига цените им. Критиците на правителството пък твърдят, че виновно е именно то, защото продължава с провалената политика на ценови и валутен контрол.

От 4 месеца насам във Венецуела всекидневно се провеждат протести на опозицията. До този момент при сблъсъци са загинали над 120 души.

На 4 август заработи Учредителното събрание, избрано на 30 юли. То може да пренапише конституцията и да отложи с две години насрочените за 2018 г. президентски избори. Президентът Николас Мадуро управлява с извънредни правомощия и декрети. Той обяви закриването на Националното събрание, в което опозицията спечели убедителна победа през 2015 г. САЩ и ЕС обаче декларираха, че не признават Учредителното събрание.