"Грешно предложение, направено в грешен момент".

Така политикът от ХСС Маркус Зьодер, който е и баварски финансов министър, оцени предложението на Юнкер в речта му за състоянието на ЕС. Пред мюнхенското издание "Меркур" Зьодер изтъква следните аргументи:

"Еврокризата още не е преодоляна. Ситуацията в Гърция показва, че се намираме едва в началото на финансовото оздравяване на Европа. Ако сега приемем България и Румъния в еврозоната ще отслабим позициите на еврото и, в крайна сметка, ще се стигне единствено до необходимостта Германия да прави още по-големи парични трансфери."

Много критици

Средна до силна съпротива предизвикаха идеите на Юнкер и сред политиците от други партии в Германия. Свои възражения изразиха всички, с изключение на Зелените, чийто лидер Джем Йоздемир приветства предложението на Юнкер като "правилна цел". Германският финансов министър Волфганг Шойбле от ХДС е скептичен относно бързото разширяване на еврозоната. Според него е нужно страните, които приемат еврото, да могат да се справят икономически, дори и тогава, когато вече няма да разполагат с предишните си възможности за девалвиране на собствената си валута.

"Мениджър Магазин" припомня, че България на няколко пъти е поставяла на дневен ред искането си да влезе в еврозоната, но то винаги е било отхвърляно, понякога и с не съвсем коректни методи.

"Заради кризата еврогрупата явно се опасяваше да сигнализира, че е готова да приеме още една бедняшка страна", коментира изданието.

В Австрия предложението на Юнкер също породи отрицателни реакции. Канцлерът Кристиан Керн от Социалдемократическата партия и външният министър Себастиян Курц от АНП заявиха, че "Гърция е най-добрият пример за това какво се случва, когато общата европейска валута се въвежда, без да се спазват задължителните критерии за конвергенция".

По този повод германският "Тагесшпигел" припомня, че един от въпросните критерии е общият дълг на страната, която въвежда еврото, да не надвишава 60% от нейния БВП. Изданието обаче добавя, че това не е единствената предпоставка и пояснява:

"Доклад на ЕЦБ от миналата година критикува факта, че българското право "не отговаря на всички изисквания за независимост на Централната банка".

Хляб за евроскептиците

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" отбелязва по същия повод, че би било "направо безразсъдно" да се приемат страни като България и Румъния, които са твърде далеч от икономическо сходство със страните от Северна Европа.

"Всички помним случилото се с Гърция,което още ни държи влага", заключава изданието и се пита какво ли е накарало Юнкер тъкмо сега - преди важните и за Европа избори в Германия - да прави своите предложения.

Предложения, които, според вестника, могат да бъдат сравнени с хвърлянето на "късове сурово месо на евроскептиците".

Дойче веле