Президентът Обама определи един път Путин като "скучаещо момче на задния чин", пише в книгата си "Какво стана" Хилъри Клинтън. В нея тя хвърля вината за загубата си от Тръмп на президентските избори през миналата година на Джеймс Коми, шефа на ФБР, Бърни Сандърс, прекия ѝ съперник за номинацията на демократите, на ширещия се сексизъм и още какво и кого ли не.

Голяма част обаче от книгата е посветена на Путин и Русия. Цели 333 пъти се спеменават имената им. А има и отделен раздел: "Вендета" - В като отмъщение и В като Владимир.

"Когато седях срещу Путин по време на наша среща, той приличаше на онези мъже, които властно си протягат краката в метрото и безцеремонно нахлуват в чуждо пространство. Така те казват: "Каквото искам, това си и взимам". И още: "Аз толкова малко ви уважавам, че ще се държа както си искам все едно, че съм си вкъщи и си почивам по халат". Такъв беше Путин на срещата ни", пише Хилъри в мемоарите си. 

"През живота си съм имала много срещи с лидери-мъже. Но Путин е - нещо особено", коментира тя, цитирана от Би Би Си.

По думите на Хилъри "в народното съзнание Путин се е утвърдил като архизлодея от филмите за Джеймс Бонд". И него винаги не го разбират и недооценяват. Тя припомня, че Джордж Буш- младши бе казал, че веднъж погледнал Путин в очите и видял в него "човек честен и достоен за доверие". Буш добавил, че "успял да почуства душата му".

"Той е бил агент на КГБ - у него няма душа по определение", коментира г-жа Клинтън.

И добавя:

"Не мисля, че това ще му хареса. Но отдавна нашите отношения не са важни. Путин не уважава жените и не понася хора, които му се пречкат. Така че аз бях двоен проблем за него".

Според нея руският президент и досега не може да ѝ прости, че е защитила гражданското общество в Русия, особено през декември 2011 година, когато заявява: "Руснаците, както всеки народ, заслужават правото гласът им да бъде чут и отчетен".

Путин бил убеден, че тогавашните вълнения в Русия са били инспирирани от Вашингтон и лично Хилъри е дала сигнал за това.

Точно тогава като държавен секретар тя е писала много докладни записки до президента Барак Обама с предупреждението, че ситуацията в Русия критично се променя и САЩ трябва да вземат твърда позиция към Путин.

В главата "В гората излезе мечка" бившата първа дама пише, че е била много разтревожена от раздаването на пари на крайнодесни партии и движения в Европа и Америка и пропагандирането им от страна на Кремъл.

"Путин се позиционира като лидер на авторитарно, ксенофобско международно движение, което иска да изхвърли бежанците, да разтури Евросъюза, да отслаби НАТО и да спре голяма част от прогресивните промени, постигнати след Втората световна война", пише Хилъри.

И продължава:

"Повечето хора се смеят, когато Путин се снима гол до кръста на кон, бие противниците си в схатки по джудо или кара бързи коли. Но тези изяви в стил "мачо" са част от неговата стратегия. Той направи от себе си кумир на традиционалистите, които във всички страни ненавиждат откритите демократични и либерални общества. Затова той сключи и съюз с Руската православна църква, прокара зверски закони против хомосексуалните и декриминализира домашното насилие. Всичко това Путин направи, за да изгради имиджа си на традиционен мачо, носител на християнския морал и на бялата националистическа чистота и могъщество".

Дълго време се питах защо Тръмп толкова харесва Путин и му праща "въздушни целувки", пише авторката.

"После разбрах, че Тръмп се заслепява от диктаторите. Всичко е въпрос на власт при него. Тръмп не мисли от гледна точка на морала и правата на човека, той мисли само с категориите на владичеството и господството. По същия начин разсъждава и Путин, само че много по-стратегически. Изглежда Тръмп е обсебен от Путин, който действа като диктатор, гол до кръста. Той просто иска да бъде като Путин, а не че много харесва самия Путин. Тръмп иска като Путин да е бял авторитарен лидер, който натрива муцуната на несъгласните с него, потиска малцинства, лишава избирателите от право на глас, подчинява пресата и прибира за себе си безчетно количество милиарди. Той мечтае за Москва на Потомак (реката, която минава през Вашингтон б.р.)", пише Хилъри.