"Бяха направени откровени глупости в системата и няма невинни", призна председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер пред Нова телевизия.

"Основният проблем е липсващата реформа в сектора. Трябва да започнем разговор с широко политическо съгласие за модела на здравно осигуряване. В годините няма невинни, за да стигнем до това състояние", допълни д-р Джафер.

Тя призова за разговори между основните политически сили. За същото призова и бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Трябва не само политически консенсус, но и обществен, за да има някаква промяна на системата", обясни тя.

Признанието за отговорност идва от представител на ДПС, която управляваше от 2001 до 2009 г. и после от 213 до 2014 г., както и от представител на ГЕРБ, която пък бе на власт от 2009 до 2013 г., т.е. две партии, които на практика са във властт от 2001 насам.

"Персонифицирането на тази вина обаче не води до нищо добро", обясни д-р Джафер.

Десислава Атанасова припомни, че и за последната година не сме видели никакви действия от министъра за промяна или поне да бъдат пледложени някакви стъпки. На нея пък й бе припомнено, че по времето на ГЕРБ са били сменени четирима министри на здравеопазването. 

Представителите и на двете партии призоваха за дебат за въвеждане на частни здравни каси, т.нар. демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), било то чрез доброволно или задължително допълнително осигуряване.

"В момента НЗОК казва средствата докъде стигат, а то е очевидно, че не стигат", обясни Атанасова.

Другата мярка според ДПС и ГЕРБ е да бъде засилен контролът върху изразходването на парите за здраве. 

"Вие подкрепяхте „най-експертното правителство“, репликира Десислава Атанасова. "А вие изхарчихте парите за здраве за друго", отвърна Нигяр Джафер, припомняйки за прехвърлянето на 1,4 млрд. лв. по времето на Симеон Дянков от резерва на НЗОК във фискалния резерв. "А вие закривате Фонда за лечение на деца и Центъра по наркомании", не остана длъжна представителката на ГЕРБ.

В това време лекарите и сестрите се готвят за национален предупредителен протест днес от 12 часа.