Партията на бившия правосъден министър „Да, България“ призова всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с главния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, да откажат. Партията оценява предстоящата визита като „позорен акт“. Чайка предстои да се срещне с българския си колега Сотир Цацаров, но официална информация за програмата на посещението все още не е публикувана.

България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим“, се казва в позиция на партията.

„Да, България“ припомня, че Юрий Чайка е „централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия“.

Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия“.

Партията на Христо Иванов сравнява дейността на Чайка с тази на българския главен прокурор, под чието ръководство българската прокуратура „също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни“.

С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция“.

„Да, България“ припомня оценката на Венецианската комисия, че българската прокуратура е изгрдена по сталински модел и „г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони“.

„Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности“.

 

Ето пълния текст на позицията на „Да, България“:

 

„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение, но е и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

Г-н Чайка не е обикновен представител на Руската федерация и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.

Поддържането на контакти с г-н Чайка не е въпрос на необходим протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ показва, че – с изключение на Унгария – други страни от ЕС не осъществяват подобни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално предпочитание от страна на г-н Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящето ръководство на прокуратурата на Република България намира организационно и ценностно сродство.

Макар и в неизмеримо по-малък мащаб, българската прокуратура под ръководството на г-н Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на председателя на Венецианската комисия тя е изградена по съветски образец и не само не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция. Подобно на г-н Чайка и г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони. Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности. Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим. Нямаме съмнение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде поредно петно в отношенията между двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с г-н Юрий Чайка, да откажат.