Стотици богати руснаци и украинци, сред които и заподозрени в корупция, са получили от правителството на Кипър европрейски паспорти, с които де факто се пътува безпроблемно в държавите членки на ЕС, разкрива в. “Гардиън”.

Изданието се позовава на документи, които е получило.

От изтеклата информация ставало ясно, че от паспортната търговия от 2013 г. насам Никозия е получила над 4 милиарда евро.
Само през миналата година са били продадени над 400 паспорта.

Според публикацията на “Гардиън” за първи път сега се е появил списък с имената на богаташи, сдобили се с европейски задграничен паспорт. Всекидневникът не разкрива конкретни имена, но посочва, че това са известни бизнесмени и лица с голямо политическо влияние в Русия и Украйна. Като примери се посочват бивш руски депутат, основатели на голяма украинска банка и милиардер, натрупал състояние от казина.

През 2013 г. Кипър промени законодателството за даване на гражданство. Така кандидатите вече не са длъжни да доказват, че говорят гръцки език, нито че живеят постоянно на острова, каквито изисквания преди бяха задължителни. След промените е достатъчно да се инвестират 2 милиона евро в недвижити имоти или 2,5 милиона евро във фирми или в държавни ценни книжа.

От “Гардиън” са потърсили мнението на финансовото министерство в Никозия. Оттам са били категорични, че визовата програма била създадена единствено за честни инвеститори с доказан произход на бизнеса си и им е било необходимо разрешение за постоянно пребиваване в Острова на Афродита.

Кипър не е първата държава, която се прочува с така наречената златна виза. Такива са също Латвия, Гърция, Испания, Португалия, Унгария и Малта. Последната само за 2015 г. е прибрала близо 200 милиона евро от търговия с европейски паспорти, разкри наскоро сп. “Шпигел”.
Унгария пък дори прави реклама с визовата си програма – унгарският паспорт бил входен билет за германския трудов пазар.

Критици отдавна бият камбаната с призив да се пресече подобна търговия. Брюксел на практика е безсилен поради една проста причина – даването на гражданство е от компетенцията единствено на съответната държава членка на ЕС.