QR кодовете - двуизмерен вариант на стандартния баркод, които могат да носят много повече информация - са изключително популярни в Китай. 

Квадратните плетеници се намират навсякъде в Поднебесната империя - дори по канчетата на просяците по улиците, така че да можете... да им дадете пари лесно през популярни програми за онлайн плащане като WeChat или AliPay:

Но в село Шилиншуи, провинция Хебей, са вдигнали летвата на съвсем друго ниво, разказва Mashable. В опит да подпомогнат туризма местните са създали огромен QR код, направен от внимателно изрязани дървета.

По-точно - 130 000 китайски хвойни. Квадратният код е 227 м от всяка страна, съобщават китайските медии. Пикселите, пардон - дърветата варират по височина - от 80 см до 2,5 метра.

Ключовият въпрос е - може ли да се сканира QR кодът?

Както са установили от екипа на Mashable - да, но с малко помощ. Снимките, публикувани от китайските държавни медии, не са достатъчно контрастни. С малко известляване обаче QR кодът в действителност се отваря.

Разбира се, очакването е кодът да се сканира, докато прелиташ над него - което със сигурност означава бързи рефлекси, прецизна ръка и слънчево време.

Кодът води към туристическата страница на селото в WeChat - най-популярния месинджър в Китай в момента.