"В годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше една основна философия – повече интеграция и по-малко разделение. Възхитен съм от това от посланията му - и да му го бяха поръчали, нямаше как толкова хубаво да стане. В прав текст той ни покани да участваме в чакалнята на Еврозоната (ЕRM 2), където стандартът ни ще се изравни със средноевропейския. Тези послания звучат като музика за ушите".

Това заяви по бТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

 

„Първо трябва да решим сега ли е моментът да влезем към еврозоната или да почакаме. Моето мнение е това да се случи веднага, каза той. Едва ли друг път ще се случат толкова добри тенденции – Европа е във възход, икономическият растеж надмина САЩ, а безработицата е в предкризисни нива“, аргументира се Радев.

Той се пошегува, че не изключва Юнкер да си е купил имот по Черноморието, визирайки изказването му, че Европа се простира от Виго (Испания) до Варна. 

По думите на Радев България веднага трябва да започне лобиране на политическо и институционално равнище. Според него страната ни чудесно би могла да се възползва от тази възможност по време на европредседателството. 

„Формално изпълняваме критериите на Маастрихт, така че след тази реч на Юнкер, ако бъде проявена политическа воля, можем да влезем в ЕRM 2”, отбеляза бившият финансов министър.