В Софийския административен съд започва делото срещу решението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши от 1 април цената на парното и топлата вода с над 25%.

Прокуратурата оспорва решението на регулатора пред столичния административен съд, тъй като регулаторът не е спазил закона и не се съобразил с основни принципи на правото. 

"Подобна ситуация не е в унисон и с целите по член 2 от Закона за енергетиката, и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение неминуемо ще бъде утвърдена", се казва в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата оспори решението на КЕВР и за поскъпване на природния газ пак от 1 април с близо 30 на сто. 

Според изчисленията на регулатора обаче синьото гориво ще поевтинее със 7.29% от октомври до 343.22 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, или 32.26 лв. за мегаватчас.

Това означава, че регулаторът е удовлетворил искането на "Булгаргаз" за цената през четвъртото тримесечие.

Докладът на работната група ще бъде обсъден на открито заседание на 25 септември, след което КЕВР трябва да вземе своето решение, което ще влезе в сила на 1 октомври.

При такава промяна в цената - над 5%, би трябвало да се коригират и цените на парното. В този случай обаче не се знае още дали това ще се случи, тъй като от 1 октомври би трябвало да се вдигнат и цените за пренос и достъп на газ, които потребителите плащат на "Булгартрансгаз".

Според изчисления на регулатора това ще се отрази в крайната цена на различните видове потребители между 0.36 и 2.5%, а специално за "Топлофикация София" - с малко под 2.5%. Индустрията, както и топлофикациите са недоволни от поскъпването и изчисляват, че самата цена за пренос, която в момента е 19.73 лв. за 1000 куб. метра, ще се увеличи с до 60%, което според тях е необосновано.

През четвъртото тримесечие "Булгаргаз" ще разчита освен на руския газ и на местния добив от находището "Галата", за който през август е сключен договор с концесионера "Петрокелтик".