Народното събрание прие днес процедурните правила, по които ще се избират новият председател и членовете на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Мандатът на сегашния състав изтича тази година. Кандидатурите ще се приемат в следващите две седмици, кандидатите ще бъдат изслушвани във вътрешната парламентарна комисия. Кандидатите трябва да са с висше образование, да представят бележка от Националната следствена служба, че нямат образувани предварителни производства, и медицинско удостоверение за добро психическо здраве.

Очаквано, БСП за пореден път поиска Комисията да прекрати дейността си.

"Дали десет години, в които работи тази комисия, не са достатъчни и има ли какво още да бъде обявявано, гледайки в миналото да не виждаме възможността за повече доходи в нашето общество, дали това е дневният ред, който искат от нас гражданите. В своето десетгодишно съществуване този орган вместо да внесе яснота и да стесни границите на нетърпимостта и омразата в обществото ни, донесе повече объркване и предизвика скандали", заяви Красимир Янков от парламентарната трибуна.

БСП имаше най-много бивши сътрудници на Държавна сигурност сред кандидат-депутатите си - 16 души. Четирима от тях са народни представители и днес, от общо 12 души с досие сред всички парламентарни групи.