Една от най-големите частни финансови институции в Русия - Бинбанк (B&N Bank), поиска помощ от централната банка, предаде „РИА Новости“. 

На практика това означава, че банката може да бъде одържавена.

Това е вторият случай за последния месец – в края на август корпорацията „Откритие“ поиска финансова инжекция от Фонда за консолидация на банковия сектор (ФКБС). 

Бинбанк е собственост на руския олигарх Микаил Шишханов, който държи и Ростбанк. 

Той заяви, че не е разчитал на „бизнес сили“ и въпреки принудителните мерки за оздравяване се върна в съвета на директорите. 

Бинбанк е изправена пред трудности, след като самата тя се ангажира да оздрави още две затруднени банки - Ростбанк и MDM Bank, чиито проблеми бяха много по-сериозни от очакваното", коментира Шишханов. 

„Това е изключително агресивен бизнес модел, изграден през последните години върху неорганичния растеж. В случая на Бинбанк ръстът се дължи на нискокачествени активи“, коментира от своя страна директорът на Агенцията за кредитен рейтинг Кирил Лукашук.

Решението за бъдещото на Бинбанк все още не е взето, но централната банка на Русия обяви, че въпреки всичко ще осигури средства да поддържане на ликвидността й. 

Руските банки са подложени на изключителен стрес заради свиването на икономическия растеж, потиснат от западните санкции, констатират местните издания. 

Финансовото здраве на доста трезори се влоши, след като централната банка ги принуди да разпишат по-строги норми за необслужваните кредити, а маржовете се засилиха заради по-ниските лихвени проценти.

Източник, запознат с преговорите, свързани с Бинбанк, коментират, че преговорите са фокусирани върху това колко пари биха дали собствениците й за спасяването.

Бинбанк е основана през 1993 г., част от експанзивната бизнес империя на семейство Гуцериеви, която включва петролни фирми, портфейл за имоти и електроника.