"Райънеър" планира да накара пилотите да отложат едноседмичните си отпуски. Това съобщи шефът на ирландската нискотарифна авиокомпания Майкъл О' Лиъри, цитиран от Би Би Си. Преди седмица компанията обяви, че отменя по 40-50 полета дневно в продължение на шест седмици, докато мине на зимното си разписание в началото на ноември. Едната от посочените причини беше, че пилотите и бордният екипаж трябва да си вземат отпуските.

Изявлението си шефът на "Райънеър" направи на годишното общо събрание на авиокомпанията в Дъблин.

Група от пилоти обаче вече отказа допълнително заплащане, за да работят извънредно. Компанията предложи на командирите на полетите еднократно заплащане от 12 хил. евро, а на помощниците им - по 6 хил. евро, но те обявиха, че искат нови договори и по-добри условия на труд. 

Пред общото годишно събрание на компанията О' Лиъри призна, че "Райънеър" е изправена пред "сериозна криза на мениджмънта".

Той обясни, че пилотите, които имат да ползват четири седмици отпуска ще бъдат помолени да си вземат три седмици, а ползването на последната седмица да отложат за януари. Според него фирмата няма нужда от промяна на договорите на пилотите за това. И добави, че отмяната на полетите е струвала на компанията 25 млн. евро. Не пропусна да нападне и профсъюзите. 

Ако пилотите наистина откажат да работят допълнително, "Райънеър" ще трябва да отмени още полети.

В писмо представителите на пилотите от 30 от общо 80-те бази на компанията в Европа са отказали да приемат допълнителното заплащане, пише Би Би Си.

"Пазарът на пилоти се променя и "Райънеър" трябва да промени начина, по който пилотите и мениджмънтът работят заедно, за да се осигури стабилно и общо бъдеще", се казва в писмото, цитирано от медията.

Пред Би Би Си пилоти говорят за "токсична" атмосфера и че се чувстват недооценени.

"Райънеър" каза, че очаква да до края на тази седмица да предложи други полети на 95% от клиентите, които са пострадали от отменените.