Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2017 г. ще е между 3,9% и 4%, заяви пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов.

Ревизираните прогнози на Международния валутен фонд бяха много по-скромни в повишението -  2,9 на сто. Толкова прогнозира и ЕК в средносрочната си оценка

„Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Последните оценки на Министерството на финансите леко увеличават очакванията за реален растеж на икономиката през 2017 г.“, каза министърът.

Според него бюджетът засега върви добре и няма рискове за изпълнението на закона.

До август 2017 г. приходите са в рамките на 23,3 млрд. лв., или 65,7% от годишните разчети.

Данъчните приходи, включително от осигурителни вноски, са близо 20 млрд. лв. - 69,2% от планираните за годината приходи, или с 8,4% повече спрямо август 2016 г. Благоприятното развитие при потреблението и пазара на труда са сред основните фактори за това.

Очертава се по-добро изпълнение на всички приходи, с изключение на помощите.

Приходите от корпоративни данъци, ДДС и косвени данъци, както и постъпленията от осигурителни вноски, ще надвишат разчетите за годината, каза Горанов, като отбеляза усилията на приходните администрации.

Приходите от преки данъци са над 3,5 млрд. лв., или 70% от годишния план, като нарастват с 8,4% спрямо същия период на миналата година. Косвените данъци са 9,6 млрд. лв. - близо 69% изпълнение, или ръст на постъпленията от 5,5%.

От други данъци приходът е 765,8 млн. лв. - 77,3% от годишните разчети.

Приходите от социалните и здравноосигурителните вноски са приблизително 5,5 млрд. лв., или 68,5 на сто от разчетите. Тук е отчетен ръст от 14,3%, което зависи от нарастването на разходите за труд в икономиката и намаляването на безработицата.