Правата на всички чужденци във Великобритания ще останат същите, каквито са били досега, обеща британската премиерка Тереза Мей.

"Искаме да останете, ценим ви и ви благодарим за вашия принос към националния живот. И ще направя така, че да можете да водите живота си като преди", заяви тя.

Мей говори днес във Флоренция за трудните преговори по раздялата между Великобритания и Европейския съюз и приоритетите на нейната държава по процедурата. 

"Тук започна Ренесансът, периодът, който в голяма степен повлия на това какво е да си европеец", заяви тя за италианския град.

Но уводните й думи бяха кратки и бързо мина на ключовата тема - "Брекзит":

"За много това е вълнуващо време, пълно с обещания, за други е притеснително. Аз гледам напред с оптимизъм", каза Мей.

Великобритания никога не се е почувствала у дома в ЕС, смята тя. 

"Искаме ЕС да успее, успехът на Европа е в наша полза и в полза на света.", добави Мей.

И добави отстъпка пред ЕС - съдилищата във Великобритания ще вземат предвид решенията на Европейския съд за правата на човека, защото след време ще започне да има разлика между законите на страна и тези на Съюза.

"Разбираме, че не можем да напуснем ЕС и нищо да не е различно. Но искаме да останем партньори. Да работим ръка за ръка с ЕС, а не като част от ЕС", каза още тя.

И заяви, че е нужен добър метод за разрешаване на конфликтните точки, както и да се интерпретират решенията по един и същи начин и от двете страни. Това обаче не означава Европейският съд за правата на човека да е арбитър, защото е от едната страна.

Според нея моделът на Норвегия и Канада за икономически отношения не е задоволителен за Великобритания.

"Не се преструвам, че можеш да имаш всички предимства на общия пазар, без нито един от недостатъците. Но се надявам да открием начин да ги държим в баланс."

Според нея членство в Европейската икономическа зона е решение, лишето от въображение.

"Можем да направим много повече от това", заяви тя.

Мей предложи и детайлен договор за сигурност с ЕС, като заяви, че Великобритания e "безусловно ангажирана да поддържа сигурността на Европа".

Целта е партньорство, но въпросът е как ще го постигнем, заяви тя. И добави, че Великобритания спира да е член на ЕС на 29 март 2019 г.

Великобритания ще спазва правилата на ЕС още приблизително две години, обеща министър-председателката. През това време тя иска достъпът до общия пазар да продължи, хората ще могат да посещават Великобритания, но ще трябва да се регистрират. Това означава, че на практика пълният Брекзит ще дойде през 2021 г.

"Трябва да има гаранция, че такъв период ще има, както и гаранция, че той ще бъде ограничен", добави тя.

Мей каза още, че Великобритания ще продължи и да плаща вноски в бюджета на ЕС до 2020 г.

"Не искам държавите от ЕС да загубят по време на този период. Великобритания ще спази своите задължение."

Речта й по график трябваше да започне в 16,15 ч българско време, но закъсня с над 10 минути.

Очаквайте подробности!