Преди девет години Алфонсо Сабела беше в България, за да представи книгата си „Ловец на мафиоти“.  Сега идва отново - за да представи новата си книга.

Магистрат Сабела започва работа в прокуратурата на Палермо през 1993 година, малко след знаковите убийства на магистратите Фалконе и Борселино. Обществото е настръхнало, мафията е обявила война на държавата. Под ръководството на Джанкарло Казели прокуратурата на Палермо подготвя втория мегапроцес срещу Коза ностра. Арестувани са почти хиляда мафиоти, стотина босове на организацията получават доживотни присъди. От тази битка Алфонсо Сабела излиза с убеждението, че „когато Държавата иска, тя може да се справи с организираната престъпност“.

Повече от петнадесет години по-късно, по покана на кмета на Рим Игнацио Марино, Сабела е поканен в общината на столицата като съветник по правосъдието. Моментът е изключително критичен за италианската столица: няколко дни преди обаждането на кмета Марино, Рим осъмва с новината за ареста на тридесет и осем души. Между  тях е Масимо Карминати, босът на Столична мафия. Разкритията на римските магистрати и карабинери са потресаващи, злоупотребите с обществени средства – огромни. За различа от времето в прокуратурата на Палермо, Сабела не знае какви са хората, с които трябва да работи и това прави действията му още по-трудни.

След десет месеца в служба на любимия град, Сабела трябва да напусне общината след оставката на кмета Марино. За краткото време като служител на Римската община, Алфонсо Сабела успява да направи много, създава екип от компетентни и решителни колеги, но проблемите са толкова, че за десет месеца могат да решат само  малка част от тях.

В новата си книга „Заразената столица“ Алфонсо Сабела поставя  въпроса „Може ли да се освободи Рим от мафията и корупцията?“, а отговорът е в динамичния му разказ за престоя на магистрата в Римската община. Авторът ще представи книгата си на българския читател на 26 септември София от 18,30 часа в книжарница Хеликон-Витоша и в Пловдив на 27  септември, от 18,00 часа в книжарница Хеликон – Пловдив Център.