Папите Франциск и Бенедикт XVI все пак биха могли евентуално да гледат в неделя заедно финала между Германия и Аржентина на световното първенство по футбол.

Това съобщи пред Ройтерс източник от Ватикана, който е еднакво близък и с двамата свети отци. Агенцията не разкрива кой е той, но това най-вероятно е личният секретар на папа Франциск монсеньор Георг, който заемаше същата длъжност при почетния вече папа Бенедикт XVI и продължава да поддържа близък контакт с него.

Преди два дни от Светия престол казаха, че едва ли двамата ще бъдат заедно. "Той вероятно ще гледа финала", каза говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди за Франциск, бивш архиепископ на Буенос Айрес. Главата на 1.3 милиарда католици по света е известен със страстта си към футбола и е сред най-видните привърженици на отбора "Сан Лоренсо" в родината си. Но категорично бе изключена вероятността Бенедикт да седне пред телевизора за двубоя. Той е теолог с интерес към класическото пиано. Освен това мачът започва твърде късно  - в 22 часа италианско време, когато предишният папа обикновено вече си е легнал, посочиха тогава.

Днес източник от Ватикана обаче заяви, че още не е взето решение как и къде двамата папи ще прекарат неделната вечер. Той също изтъкна, че германецът Бенедикт не е футболен фен, но допълни: "Нека да видим. Ситуацията е уникална. Аржентина срещу Германия. Родините на двамата."

Същевременно Светият престол призова всички футболни запалянковци по света, изповядващи католическата религия, да почетат преди финала с минута мълчание жертвите на войните и бедността.