Смартфон, който не може да бъде шпиониран, бе разработен от руската компания InfoWatch.

"TaigaFon бе представен на десетата среща на Международната конференция по сигурността на бизнеса, която се проведе в Москва вчера", съобщи в. "Известия". 

Устройството е предназначено за корпоративния пазар и е част от мерките за защита от изтичане на информация чрез мобилни устройства. 

"TaigaFon позволява да се наблюдава работатата на всичко", казва генералният директор на InfoWatch Алексей Нагорни.

В InfoWatch са създали собствен фърмуер (постоянна памет, информацията съхранена в нея и програмен код), базиран на операционната система Android, която е напълно съвместима със системата за защита срещу изтичане на информация (DLP). 

TaigaFon ще позволи да се регулира политиката за поверителност както за всеки отделен телефон, така и за всички подобни смартфони в компанията.

Софтуерът дава възможност да забраните инсталирането на определени приложения или на тези, които изискват достъп до определена информация, например фотогалерия.

Можете да предотвратите изпращането или получаването на съобщения, аудио или видеозаписи и т.н. Смартфонът може да бъде конфигуриран изключително за повиквания.

Устройството може да бъде непрекъснато наблюдавано и при загуба се осигурява механизъм за дистанционно почистване от информация, включително от електронната поща или работната документация.

Според ръководителя на InfoWatch рискът от изтичане на данни се свежда до минимум.

Телефонът е проектиран от руски и китайски специалисти.

Той е защитен от скрит запис и излъчване: в непосредствена близост до камерата на гърба е разположен светодиоден индикатор, който свети в червено, когато записвате видео, аудио или сте включили на високоговорител.

"TaigaFon има два слота за SIM карти, екран от 5 инча с резолюция 1280x720, батерия от 1900 mAh, RAM 2 GB, вградена памет 16 GB.

Устройството е оборудвано с две камери, както и стандартен жак за слушалки.

Цената му е между 12 000 и 15 000 рубли (340-425 лв., по актуалния курс).