Бюст на Сталин се появи на Алеята на управниците в Москва, предаде Би Би Си.

Там бяха открити бюстовете на 7-те съветски ръководители. Изброени хронологично, това са Владимир Ленин, Йосиф Сталин, Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Юрий Андропов, Константин Черненко и Михаил Горбачов.

(Има и още един ръководител - Георгий Маленков, властвал само година между Сталин и Хрушчов. Него обаче историците нямат навика да включват в списъка - б.р.)

През последните години паметници на Сталин започнаха да се появяват в много руски градове. Обикновено това са неголеми бюстове, поставени от местни жители в училищата, музеите и регионалните отдели на компартията.

Никога обаче досега паметник на Йосиф Джугашвили не е бил откриван с такава помпозност, отбелязва Би Би Си. Сега за първи път имаше оркестър, както и висши чиновници от културната сфера, дейци на изкуството и политици.

Алеята на управниците е създадена по идея на Руското военно-историческо общество. То се оглавява не от друг, а от министъра на културата Владимир Медински. Самият той обаче не дошъл на откриването на бюста на Сталин на 22 септември.

На алеята има 40 бюста - на руските царе и вождове от Рюрик до Александър Керенски, както и новооткритите на съветските ръководители.

Създателите на Алеята настояват, че всичко това е руската история такава, каквато е. И затова Ленин вече стои почти срещу разстреляния по негова заповед последен цар Николай II.

На 1 февруари 2018 г. предстои да бъде открит бюст на първия руски президент Борис Елцин.

Само едно младо момиче на име Олга протестирало при откриването на мюста на Сталин, твърди Би Би Си. То държало плакат със строфи от стихотворението "На защитниците на Сталин" от Анна Ахматова. Поетесата нарича тези хора "любители на изтезанията" и "майстори в производството на сираци".

Човек, охраняващ мероприятието, постоянно отнемал плаката на ОЛга. Тогава тя вадела от торбата си друг.

Режисьорът Станислав Говорухин - председател на Комисията по култура в Думата, заяви, че не би се отвратил, ако на някоя своя подобна алея германците издигнат бюст на Хитлер. И допълни, че французите не задраскват от своята история убийци като Марат и Робеспиер.

А ето как реагира авторът на скулптурите Зураб Церетели:

"Бил съм малък, когато те са ръководити, играех футбол, никой не ми пречеше... Занимавах се с изкуство. Дядо ми също бе разстрелян - откъде да знам дали дядо ми е бил прав или не."

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков счита за неуместен въпроса дали откриването на бюста на Сталин разделя обществото, предаде ТАСС. Той бил попитан за него часове преди откриването на бюстовете.

"За първи път чувам това от вас - каза той пред журналисти. - Става дума за всички, които са ръководили държавата. Сталин не я ли е ръководил. Затова в дадения случай въпросът е неуместен."