Компанията на Илон Мъск Tesla работи по проект с производителя на микропроцесори AMD - специализиран чип за изкуствен интелект, съобщи MSNBC.

Той ще бъде ползван в бъдещите автономни коли на компанията и ще се занимава със специални операции, нужни на автомобилите, за да навигират сами по пътя.

Над 50 души от екипа на Tesla работят по проекта и наскоро са получили първите тестови екземпляри от новия чип, на които предстоят реалните изпитания.

Типично за компаниите на Илон Мъск е да разработват компонентите сами - така остават независими от други компании и интереси. Партньорството с AMD обаче е добър ход, тъй като компанията в Сънивейл, Калифорния, е една от най-старите в света - скоро ще стане на половин век и е втора по продажби на чипове само сред гиганта Intel.

Разбира се, акциите на AMD скочиха рязко, след като бе съобщено, че работят заедно с Tesla.

Разработването на специализирани чипове не е нов тренд, но се появи в масовите продукти наскоро - новият флагман на Apple iPhone X е с нов процесор, който използва неврални мрежи за технологията за лицево разпознаване. HTC също готвят смартфон с подобен чип.

Предимството на този тип разработки е гъвкавостта - ако типичният процесор на Intel е изключително енергийно ефективен и мощен, той все пак е с архитектура, подходяща за определен тип задачи - тези, с които се занимават съвременните компютри. Логично е, че когато чипът е разработен специално за изкуствен интелект, той ще бъде по-ефективен.