"ХДС би трябвало да се надява на по-добър резултат, но не трябва да забравяме - като гледаме назад към едно изключително предизвикателство, - че въпреки това постигнахме стратегическите ни цели. Ние сме най-силната партия. Имаме мандат да съставим новото правителство и ще го съставим."

Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел малко след обявяването на първите резултати от парламентарните избори.

Нейният Християндемократически съюз (ХДС) и баварският му партньор - Християнсоциалният съюз (ХСС), спечелиха вота. Те обаче нямат абсолютно мнозинство и ще се наложи да направят коалиция.

Меркел също показа, че е разтревожена от успеха на създадената едва преди 4 години крайно дясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

"12 години носехме отговорността на управлението, но това не означава автоматично, че ще бъдем отново най-голямата партия. Но това бяха избори, докарали в парламента АзГ. Ще направим много подробен анализ. Искаме да си върнем онези гласоподаватели, които гласуваха за АзГ, за да видим техните притеснения и страхове", увери канцлерката.

И премина към болния за много германци въпрос за миграцията:

"Сега трябва да работим за справедлива и свободна страна. Това означава, че трябва да обединим всички страни от ЕС да се борят срещу причините за миграцията и да се борят срещу нелегалната имиграция. Ясно е, че въпросът за сигурността безпокои хората точно толкова, колкото и този за благоденствието."

"Ние обаче имаме мандат да поемем отговорност. И ние ще я поемем сега с нашите партньори", завърши Меркел.