Председателката на евроскептичната и крайно дясна партия "Алтернатива за Германия" (AfD) Фрауке Петри тази сутрин изненадващо обяви, че няма да е член на парламентарната група на партията си:

"Реших след дълго премисляне - аз няма да принадлежа към групата на "Алтернатива за Германия" в Бундестага."

На вчерашните парламентарлни избори "Алтернатива за Германия" спечели внушителните 12,6 на сто, стана трета политическа сила и изпраща в парламента в Берлин 94 свои народни представители.

Досега в историята на Федералната република няма прецедент партиен член, камо ли партиен лидер да откаже да е част от парламентарната група на своята политическа сила.

Щом обяви решентието си, Фрауке Петри напусна пресконференцията. Съпредседателят на партията Йорг Мойтен нарече решението на Петри “бомба”.

Фрауке Петри влиза в германския парламент – Бундестага, с пряк мандат. Тя беше избрана вчера за народен представител във федералната провинция Саксония.

Избирателната система в Германия е смесена – мажоритарна и пропорционална. Всеки, който е избран мажоритарно, става депутат.

Според наблюдатели отказът на Фрауке Петри да е в парламентарната група на нейната партия "Алтернатива за Германия" е сигнал за разцепление и началото на края на тази политическа сила.

Заместникът по партийна линия на Петри – Александер Гауланд заяви:

“Тя си тръгна сама по собствено решение. Не вярвам да я последват и други народни представители.”

Решението на Петри е сигнал за вътрешни конфликти и дори за разпад на "Алтернатива за Германия".

Въпреки това преди да напусне пресконференцията Петри заяви, че целта на нейната партия е през 2021 г. да поеме управлението на Германия. Визирайки собствената си политическа сила тя обяви, че анархистична партия не е в състояние да управлява. Самата тя щяла да води реална политика в унисон с идеалите на консерватизма.

Напрежението в популистката партия е налице още преди вота - Петри, която е считана за лицето на умерените партийци, бе критикувана, че е променила политиките на партията така, че да се харесат на по-умерените гласоподаватели. Нападките срещу нея започват заради критиките и срещу Бьорн Хьоке, част от крайнодясното крило на AfD, който многократно нарича мемориала на Холокоста в Берлин "мемориал на срама". Партията се опита да го изхвърли, но водещата фигура сред крайното крило - Александър Гауланд - го защити, като обвини Петри, че разцепва партията.

В крайна сметка Петри се отказа да бъде кандидат на AfD за канцлер през април, но партията гласува да я сложи в листите.