Кой къде отива след изтичането на мандата на този ВСС - въпросът става още по-интересен, след като парламентът гласува на кадровиците нов „бонус“ – с промени в закона им разреши да не се връщат задължително на старите си местоработи като магистрати, а да изберат „равен по степен орган на съдебната власт“.

В прочита на мнозина несъгласни с екстрата тя е разтълкувана като възможност членове на ВСС, дошли от страната, да останат да работят в най-желаните места в София, да „прескочат“ от едни съд (или прокуратура) в друг, както и кадровици от прокурори автоматично да станат съдии (и обратното). При положение че за подобни премествания и преориентирания редовите магистрати се явяват на конкурси.

Сайтът "Де факто" изследва къде отиват след 3 октомври 22-мата изборни членове на съвета от професионалната и от парламентарната квота („Тримата големи“ – председателите на ВКС и на ВАС и главният прокурор, се движат в друг мандат и по други правила, б.р.).

Неколцина от изборните членове на ВСС преди избора им в съвета не бяха в съдебната власт и за тях „екстрата“ няма как да важи.

Васил Петров - дятото на детето на Делян Пеевски. 

В този списък са Юлиана Колева, Незабравка Стоева и Васил Петров, те са вписани като адвокати. Петров е бивш окръжен прокурор на Благоевград - поради това е и един от силните от "югоизточната" група, но в Съвета влиза като адвокат.

Що се касае до Юлиана Колева - тя остави отлично впечатление като един от принципните членове на съвета, които често "изправяха косите" на бетонното мнозинство.

Какво обаче ще се случи с останалите?

Двама излизат в пенсия – Светла Петкова от съдийската колегия и Розалин Трендафилов - обвинителят, вкаран "на пожар" през февруари в прокурорската колегия.

Като Светла Петкова ще е и съдебен заседател в Софийския градски съд – през тази година тя бе избрана от Столичния общински съвет, но забави „встъпването“ до изтичането на мандата й в съвета.

Галя Георгиева ( в средата, със зелено ансамбълче).

По неофициална информация желание да останат в София, т.е. да се възползват от вкараните в блиц режим бонуси са декларирали Галя Георгиева и Каролина Неделчева от съдийската колегия - едни от най-верните на мнозинството, което често е обвинявано, че прокарва идеите, които устройват главния прокурор Цацаров.

За Георгиева, която преди избора във ВСС бе наказателен съдия в апелативния съд в Пловдив, се твърди, че ще отиде в апелативния спецсъд. Към ул. "Черковна" в София току-що "поеха" всички най-важни дела в държавата - за корупция по високите етажи на властта и срещу министри, хора с имунитет и т.н.

Неделчева пък, която е граждански съдия от окръжния съд във Варна, по новите правила на закона може да кандидатства и за СГС, и за столичния окръжен съд, и за две административни съдилища – тези в София-град и София-област. Според кадровици обмисляла варианти за административното правосъдие.

Голяма е вероятността в София да остане и Даниела Костова, наказателен съдия от окръжния съд във Варна преди избора й във ВСС. Според правния сайт тя си "харесала" първоинстанционния спецсъд.

Накъде се е насочила Елка Атанасова, бивш окръжен прокурор на Благоевград, засега не е ясно.

Магдалена Лазарова - на преден план.

Магдалена Лазарова, прокурор от апелативната прокуратура в София, заявява желание да се прехвърли в съда. Най-вероятно в апелативния спецсъд, тъй като в наказателното отделение на Софийския апелативен съд вакантни длъжности нямало.

Лазарова беше от хората, които не си мълчаха пред главния прокурор Цацаров в "неговата" колегия.

 

Димитър Узунов би могъл да остане в смазващо неблагодарния СРС.

"Връщам се в Сандански", сам декларира донякъде изненадващо представляващият ВСС Димитър Узунов пред журналисти преди време. Неговата съдба се следи с интерес, защото той единствен в този съвет дойде от районен съд, макар и като негов председател.

Е, новата екстра му дава възможност да поиска преместване в Софийския районен съд, но там не е... най-уютното място за работа - в СРС са заринати с дела и свръхнатоварени. Пък какво ще става после, ще видим.

Заявления да бъдат възстановени на старите си длъжности са депозирали Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов и Калин Калпакччиев. Ковачева и Карагьозова се връщат във Върховния административен съд. Иванов и Калпакчиев – в наказателното отделение на Софийския апелативен съд (дори и да няма вакантни места, за тях трябва да се открият по силата на закона).

Соня Найденова - без преувеличение най-големият "дразнител" на главния прокурор Цацаров, се завръща като граждански съдия в СГС.

В Софийския градски съд се връща и Мария Кузманова, работила в търговското отделение. Милка Итова също е от СГС, граждански съдия.

Милка Итова

Бившият зам. главен прокурор Михаил Кожарев би трябвало да бъде възстановен във Върховната административна прокуратура (вече няма пречка да отиде и във ВКП). За Румен Боев се твърди, че се завръща в апелативната прокуратура в Пловдив.

Бившият зам.-директор на националното следствие Румен Георгиев също се завръща – в НСлС. Там бе открит и щат за трети зам.-директор и не е изключено той да заеме поста. И тримата гореизредени са сред железните "пръсти", които гласуват в посока, изгодна на мнозинството.

Както, разбира се, и...

Ясен Тодоров и Румен Боев - двама от най-верните.

Ясен Тодоров, който заявява, че се връща в столичното следствие, което е отдел към СГП. За него се твърдеше, че е бъдещ кандидат за шеф на националното следствие, но той отрича.

Засега това са вероятностите. Какво ще стане, предстои да видим – още повече че и веднъж възстановени на старите места, бившите членове на ВСС могат да бъдат командидировани на по-високи позиции.