Звезди и цели отбори в американския футбол - най-популярния спорт в Съединените щати, масово се опълчиха на президента Доналд Тръмп по време на неделните си мачове от третия кръг в първенството на националната си професионална лига (НФЛ).

Още през миналата година отделни играчи оставаха седнали или коленичиха на един крак по време на изпълнението на химна преди началото на мачовете. По този начин те искаха да изразят протеста си от всички форми на расизъм, неравенство и т.н. в страната си.

Стадионът в Нешвил, щата Тенеси - скамейката е празна по време на химна. Отборите са в съблекалнята като протест срещу изявление на Доналд Тръмп.

Всичко започна от един играч - тъмнокожия сирак Колин Каперник, бивш куотърбек на "Сан Франциско 49", който през този сезон остана без клуб. Отгледаният от бяло семейство от полски произход състезател не ставаше на химна, за да изрази неудовлетворението си от социалните проблеми, свързани с цвета на кожата. Постепенно и други състезатели - предимно афроамериканци, започнаха да правят същото.

Онзи ден в реч Тръмп в типичния си емоционален маниер призова собствениците на клубове да уволнят тези състезатели, нарече ги "кучи синове" и обяви поведението им за "неуважително".

Играч на "Канзас Сити Чийфс" по време на химна. Той коленичи, а други дори седят.

Последваха декларации от страна на директора на лигата Роджър Гудел и от босовете - все милиардери, на поне половин дузина клубове, в които те защитиха играчите си и изразиха възмущение от реакцията на Тръмп. Според тях футболистите имат демократичното право да изразяват себе си и да търсят своите права, като протестират по време на химна.

Те призоваха всички заедно да търсят решения и да не се делят, нещо, което се случва при подобни изявления на държавния глава.

В неделя на всички мачове от НФЛ играчите избраха различни форми, за да се опълчат на Тръмп. Дори на мач по американски футбол на стадион "Уембли" в Лондон - между "Джаксънвил Джагуарс" и "Балтимор Рейвънс" (на снимката долу), куп играчи коленичиха, вместо да са прави, по време на живото изпълнение на "Знаме, обсипано със звезди". А всички те бяха прави на британския химн.

Това се случи на стадиони из цяла Америка, като някои отбори, като например "Питсбърг Стийлърс", "Сиатъл Сийхоукс" и "Тенеси Тайтънс", останаха в съблекалните по време на химна. Това не се е случвало никога досега. Голяма част от състезателите на други отбори бяха седнали или коленичили.

Голяма част от американския спорт воюва с Тръмп още по време на кандидатпрезидентската кампания - заради изказвания срещу имигрантите и т.н.

Традиция от десетилетия е шампионите в отборни спортове като баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей на лед да гостуват на държавния глава в Белия дом и да му носят подаръци. Примерно фланелка с неговото име и символичен номер.

По всичко личи, че тази година традицията ще бъде нарушена. Баскетболният първенец на НБА "Голдън стейт уориърс" няма да ходи във Вашингтон след размяна на гневни постове в туитър между Тръмп, треньора на тима Стив Кър и играчи на "воините".

"Ню Инглънд Пейтриътс" преди мача срещу "Хюстън Тексънс".

Колежанският шампион по баскетбол "Северна Каролина Тар хийлс" също обяви, че ще бойкотира Доналд Тръмп. Любопитно е, че за първи път разочарование от своя близък приятел изрази собственикът на първенеца на НФЛ по американски футбол "Ню Инглънд Пейтриътс" Робърт Крафт. А той бе сред богаташите, финансирали предизборната кампания на Тръмп.