Българската следа в юбилейното издание на One Dance Week е най-новият спектакъл на Иво Димчев, „Скулптури“, който ще бъде показан в Пловдив на 30 септември от 19:30 часа. Едва преди няколко седмици представлението дебютира на сцената на „Фолкстеатер“ във Виена и предизвика широк отзвук в артистичните среди и публиката.

Музикалният групов пърформанс, който ще бъде представен за първи път в България именно в Пловдив, е и името на новия албум на хореографа, художник, вокалист, автор на песни, пърформър и провокатор Иво Димчев. Песните от албума са гръбнакът на този уникален 70-минутен спектакъл, стоящ на границата между поп концерт и съвременен танцов пърформанс. В „Скулптури“ редом с Иво участват Жордан де Шампс, Елена Араужо, Джаскаран Ананд и Паулина Щор. Акомпаниментът на пиано на живо е на Димитър Горчаков.

„Отегчих се да пея, прикован зад стойката на един микрофон, въпреки че ми е приятно понякога, понеже харесвам рестрикцията от това заключване. Да, така е, харесвам този затвор, но мисля, че е време да се направи една категорична визитация на Мадона формата. Тя се „провали” в него, видях го с очите си… в „Медисън скуеър гардън“ преди две години, престара се… претрупа го и го пресоли… както винаги. Аз ще подходя по-премерено, по-фино, по-нежно за окото. Ще има хореография, но лека, непретенциозна, недоминираща.“ – Иво Димчев

„Красивото му пеене напомня глас от стара плоча: затрогващо далечен.“ – Financial Times

„Анималистичен в един миг, деликатен в следващия, той преплита мрак и светлина с вербална и физическа ловкост.“ – New York Times

Следващите дати от представянето на „Скулптури“ включват 7 октомври – Букурещ, 16 октомври – Лондон, 3 ноември – Барселона, 8 декември – Рига, и 8 януари – Ню Йорк. Досега Иво Димчев е участвал в различни издания на One Dance Week с „Париж“ (2012) и P Project (2013), в които уникалната му изпълнителска и финансова интеракция с публиката разбуди сериозно духовете в културното и медийното пространство. През последните години Димчев издаде и две книги: Stage Works 2012-2016 и „Лирика и педератуси“.

Юбилейното издание на One Dance Week започна с пълна зала и бурни овации за новаторския спектакъл от Тайван „Дует за човек и робот“. Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката, не оставиха нито един зрител безучастен и провокираха у публиката размисли за мястото на човека в съвременното технологично общество и мястото на технологиите в човешкия живот.

Програмата на One Dance Week през тази седмица ще представи и Вечер на младите хореографи от Япония и Корея с три спектакъла на 1 октомври от 19:30 ч., които ще се играят един след друг. Спектаклите „Кожа“, „Опит“ и „Между нас“ гостуват в Пловдив с подкрепата на Международния фестивал за хореография в Сеул.

В продажба е фестивалният билет на стойност 55 лв., както и билетите за „Скулптури“ на цени от 10, 15 и 20 лв. и за „Вечер на младите хореографи“ на цени от 10 и 15 лв. Фестивалът продължава до 15 октомври като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пълна програма на One Dance Week можете да видите ТУК.