Русия може да подкрепя, макар и тихомълком, кампанията за отцепване на Каталуня от Испания, пише "Яху нюз".

Властите в автономната област насрочиха референдум по въпроса на 1 октомври. Те обявиха, че ако повечето хора гласуват "за", са готови да обявят независимост до 48 часа след вота. Централното правителство в Мадрид обяви допитването за незаконно и неконституционно, като прави всичко възможно да го предотврати. Еврокомисията още през 2015 г. предупреди, че отцепване ще означава автоматично излизане на Каталуня от ЕС.

Регионалните вълнения не са нещо ново в Испания. Дълго време баските сепаратисти от ЕТА извършваха атентати, отнели живота на стотици хора.

Ситуацията в Каталуня обаче е безпрецедентна. Донякъде това се дължи на факта, че кампанията за независимост има подкрепа от чужбина. Тя иде най-вече от Джулиан Асанж, основателя на "Уикилийкс". Той постоянно подкрепя сепаратистите с писания в туитър и други мрежи.

Джулиан Асанж

Асанж е заподозрян, че играе за Русия, която като част от кампанията си за дестабилизиране на западните демокрации подкрепя отцепнически движения от Шотландия до Тексас.

Каталунската столица Барселона и близките курорти в крайбрежния район, известен като Коста Брава (Дивия бряг), са любимо място за почивка за богати руснаци. Много от тях са си купили там имоти. Сред тях има и предполагаеми мафиотски босове, свързани с Кремъл. Някои са обвинени от правителството в Мадрид. Тези обвинения обаче могат да паднат при евентуално ново правителство на независима Каталуня, особено ако то е приятелски настроено към Русия.

"Ситуацията е смущаваща и лесно възпламеняваща се", коментира местен жител, пожелал анонимност.

Каталуня има своя култура и дори език. Тя никога не е била изцяло асимилирана от Испания, която е смесица от 17 автономни области.

Главната причина за стремежа към независимост обаче е икономическа. Населението на Каталуня е 16 на сто от това на Испания. Областта дава 9 процента от БВП на страната. Каталунците често недоволстват, че не получават достатъчно в замяна.

Последните проучвания показват, че само 41 на сто от хората в Каталуня подкрепят независимостта, докато близо 49% са против. Но всеки, който следва профила в туитър на "Уикилийкс", може да си помисли, че по улиците на Барселона се движат танкове, избухнала е нова гражданска война, че е неизбежен испански "Тянанмън" и дори диктаторът Франко е станал от гроба си, за да прекърши порива на Каталуня.

 

 

На 11 септември - националния ден на Каталуня, когато над 1 милион демонстранти развяваха флага на областта по улиците на Барселона, Джулиан Асанж написа в туитър:

"Ако съдим по днешния ден, на 1 октомври в Европа ще се роди нова държава с население от 7,5 милиона души или ще има гражданска война."

Каталунският премиер Карлес Пучдемон не ще и да чуе, че Мадрид не дава да има референдум. той държи, че никой няма правото да решава вместо хората в автономната област.

Конституционният съд в Мадрид отмени приетия от парламента в Барселона закон за референдума. А испанският премиер Мариано Рахой заплаши Каталуня с лишаване от доста широката й автономия. Централното правителство иззе от областта финансите, включително изплащането на възнагражденията на регионалната полиция.

Мариано Рахой прави всичко, за да запази Испания единна.

Въпреки всичко Пучдемон и сепаратистките партии "Заедно за "Да" и Кандидатурата на националното единство (КНЕ) са решени да проведат допитването. Регионалният премиер призова всички общо 948 кметове в Каталуня да се подготвят за вота.

Каталунското правителство изпрати писма до 55 000 избиратели с указания как да гласуват. Рахой от своя страна нареди на нционалната пощенска служба да не ги разнася и извърши хайки в куриерски служби. Закрити бяха каталунски сайтове, призоваващи за независимост, но правителството в Барселона ги стартира наново чрез други сървъри. Последното бе особено широко рекламирано от Джулиан Асанж и прокремълския руски англоезичен канал RT.

При това основателят на "Уикилийкс" написа в туитър, че не му пука за независимостта. Той просто подкрепя правото на Каталуня да решава съдбата си дори това да е против конституцията.

Независима Каталуня = Бангладеш

Бъдещето на свободна и независима Каталуня е твърде мрачно. Финансисти предупреждават, че отцепване от Испания ще съсипе икономиката на областта и че стъпката автоматично ще доведе до скъсване на връзките с ЕС. Каталуня ще трябва да подаде наново молба за членство в Съюза - процес, който обикновено отнема години.

Големите банки и корпорации заплашиха да се изтеглят от Каталуня. "Мудис" дава на независимата област кредитен рейтнг, равен на този на Бангладеш. И никой не е наясно каква валута ще използва новата държава.

Пучдемон и парламентът обаче са непреклонни. Техни емисари обиколиха различни страни - от Дания до Мароко. Преди няколко седмици те наеха американската лобистка компания SGR срещу 60 000 долара, за да окаже натиск Конгресът на САЩ да подкрепи независимостта. Засега те са спечелили подкрепата единствено на депутатката от Републиканската партия Дейна Рорабейкър. Тя е известна като "любимата на Путин членка на Конгреса". Рорабейкър наскоро се срещна с Асанж в посолството на Еквадор в Лондон, където той се крие от 2010 г. насам.

Това обаче не е официалната политика на САЩ. Те считат Испания за свой ключов съюзник в НАТО.

Какво може да направи Испания

Рахой има силен коз в ръцете си. Испанската конституция не позволява едностранно отцепване. Ако един регион желае да се отдели, по въпроса трябва да се гласува не само там, но и в цяла Испания.

Премиерът на Испания има правото да прати войски, макар да се зарече, че се стреми да избегне това. Против сепаратистите са крал Фелипе VI, управляващата Народна партия и главната опозиционна сила - социалистите. Полицията в Каталуня не разгонва митингите за независимост, макар да има пълното право да го стори. По тази причина, докато някои сравняват Мариано Рахой с турския президент Реджеп Ердоган, други го оприличават на Ейбрахам Линксълн заради отчаяните му усилия да запази Испания единна.

Същевременно обаче много жители на Каталуня, макар да смятат референдума за незаконен, са на мнение, че с действията си кабинетът на Рахой само накланя везните в полза на сепаратистите.

Да се върнем към Джулиан Асанж. Само през миналата седмица той написа над 80 провокативни туита. Основателят на "Уикилийкс" използва архивни снимки как полицията бие протестиращи и е с бойно снаряжение, каквото днес не използва. На други снимки има танкове, които не са на въоръжение в испанската армия.

 

 

Така само се засилват подозренията, че Асанж работи за Русия - нещо, което той отрича.

Но интересите на Кремъл в Каталуня са ясни. Телевизия RT много подробно отразява кризата там. През последните две години Каталуня прати свой делегат на форум в Москва, организиран от Руското антиглобалистко движение, което е финансирано от Кремъл. Делегатът Хосе Енрике Фолк обеща, че ако Каталуня стане независима, тя ще признае руската анексия на Крим и ще свали санкциите срещу нея. Единствените чуждестранни политици, взели присърце каузата на областта, изглежда, са унгарският премиер Виктор Орбан и венецуелският президент Николас Мадуро. И двамата са приятели на Путин.

Всичко това само заплита още повече неяснотите около Каталуня.