Партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) е антиимигрантска, тя е против предоставянето на европейски спасителни пакети и много срещу Ангела Меркел - канцлерката, която сега бе преизбрана за четвърти път. Създадена едва преди 4 години като протест срещу европейските спасителни пакети за Гърция и яхнала вълната на гнева срещу наплива от бежанци, наводняващи Германия, АзГ грабна 12,6 на сто от гласовете в неделя и спечели за първи път места в Бундестага. Партията изплува с кампании в социалните медии от типа, който Русия използва навсякъде - ботове без лица, които постоянно множат посланията. Стремежът на Кремъл да подкопае демокрацията, да раздели Запада и да унищожи основаващия се на правила либерален национален ред може би пак е намерил опора.

Наблюдателите на изборите в Германия казват, че Русия вероятно се въздържа от бруталната намеса, каквато извърши през миналата година на изборите в САЩ, но че тя е направила всичко, за да подкрепи АзГ. В последните часове на кампанията онлайн симпатизантите на АзГ започнаха да предупреждават базата си за възможни изборни измами, а онлайн алармите бяха "дело на анонимни тролски профили и подпомагани от рускоезична мрежа от фалшиви профили" според дигиталната лаборатория за съдебни разследвания към Атлантическия съвет. Преди това тролове, свързани с Русия, постоянно подкрепяха АзГ и нейното антиимигрантско послание. Руските държавни медии често даваха на лидерите на партията трибуна сред руски говорещата общност в Германия.

Успехът на АзГ ще накара Меркел да преговаря с две по-малки партии за формиране на управляваща коалиция, като намали политическите й опции. Отслабената власт на Меркел донякъде се дължи на позицията й за бежанците, но отразява и фрагментиращата се политическа среда в Европа, като проправя път на АзГ и други нелиберални партии. Руският президент Владимир Путин незабавно се възползва от това. Той почти не скри нетърпимостта си към Меркел, докато тя постоянно защитаваше санкциите в отговор на руските подривни действия в Украйна и отнемането на Крим. Путин желае повече от всичко да поражда съмнения, неяснота, пукнатини и неувереност около германския стълб на Европа. Той обича да всява хаос и да вреди на отворените общества. В този случай подкрепата за крайно дясната АзГ е изключително цинична, като се има предвид колко милиона руснаци са загинали за разгрома на нацизма преди седем десетилетия.

Един нормален президент на САЩ би казал нещо недвусмислено за победата на АзГ и за бързото и злокобно надигане на антилиберализма на континента и по света. Нормален лидер на която и да било партия би говорил срещу проповядването на омраза и расизъм и да приветства тези в Германия, които прегърнаха демокрацията, върховенството на закона и човешките права. И такъв президент би повел дискусия на Запад как да се борим срещу руската намеса в западните демокрации. Президентът Тръмп рядко надига глас за тези ценности, но е странно изпълнен със съпричастност към автократи като Путин.

Главният съперник на Меркел - Мартин Шулц от затъналата Социалдемократическа партия, нарече АзГ "гробокопачите на демокрацията". Може би това е прекалено, но изглежда благоразумно да се бие тревога, че за демокрацията идат гробокопачи, преди те да започнат да забиват лопатите си в земята.

-----

* Коментарът от "Вашингтон пост" е редакционен.