"Има нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг" - това заяви днес във Варна президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

Той говори по време на откриването на международна конференция "Стратегията на НАТО за сигурността в Черноморския регион". Двудневният форум се провежда с подкрепата на дирекция "Публична дипломация" на Алианса. Основен организатор е Атлантическият клуб съвместно с фондация "Ханс Зайдел", "АФСЕА Варна" и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

По думите на Паси в момента има сериозен дисбаланс между силите на Русия и тези на НАТО в басейна на Черно море и именно създаването на база може да промени този дисбаланс. Според него Военноморската база на НАТО може да бъде изградена за три години, ако бъде взето решение за реализирането на такъв проект. България можела да използва опита си със създаването на предишните бази на Алианса у нас, а българската морска индустрия трябва да участва в строителството на новите ни бойни кораби, защото има тези възможности.

"Изтребителите ще трябва да ги купим, за корабите положението е различно“, коментира Паси, цитиран от БТА и други информационни сайтове. 

Тезата, че Черно море има нужна от военна база на НАТО, не е нова за Паси и Атлантическия клуб. Той я лансира още през 2016 г., когато се говореше за т.нар. флотилия между Румъния, България и Турция, а премиерът Бойко Борисов тогава заяви, че Черно море трябва да се "демилитаризира" и предпочита в него да вижда яхти и платноходки. 

 
За отношенията на България с Русия президентът на Атлантическия клуб посочи, че е много важно с Москва да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъдем добре въоръжени. По думите му Русия е по-скоро притеснение, но не и непосредствена заплаха за страната ни. Според бившия външен министър практиката показва, че колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали, уточнявайки, че модернизацията на българската военна авиация и флот заслужават специално внимание.

Според Паси днес светът се намира на кръстопът за пръв път от Втората световна война насам и България поема председателството на Съвета на ЕС, когато има редица предизвикателства - "Брекзит", лош мениджмънт на миграционния поток, радикализация. Според бившия дипломат № 1 обаче има и добри новини като резултатите от изборите в Германия и последната реч на френския президент Емануел Макрон.