Терористични групи се подготвят да ударят с дронове цели на територията на САЩ, предупреди директорът на ФБР Кристофър Рей.

"Вече знаем, че терористичните организации имат интерес към използването на дронове", заяви той на изслушване в Сенатската комисия по сигурността.

Според него заплахата за терористична атака расте.

"Виждаме нарастващата честота на атентатите в чужбина. Мисля, че съвсем очаквано е вълната да дойде и тук. А и дроновете са относително лесни за придобиване, сравнително лесни за работа, а доста трудно е да се наблюдават и разрушат", коментира той. 

Никълъс Расмусен, директорът на Националния контратерористичен център, сподели тревогите на Рей.

"Преди две години това (евентуално използване на дрон за атентат - б.р.) не беше проблем. Преди година се превърна в спешен проблем. А днес вече е реален проблем. Така че ние много бързо трябва да продължим да изследваме и предотвратим използване на дронове", обясни той по време на изслушването.

След което се опита да успокои конгресмените:

"Агенциите за борба с тероризма ускоряват усилията за обединяване на разузнавателните специалисти, за да помогнат да се разберат тактиките и техниките, които терористичните групи могат да използват."

И продължи да разсъждава на глас:

"Потенциално тероростите могат да хвърлят експлозив колкото граната или пък да разпръснат отровни вещества с помощта на дрон."

Според сенатори демократи обаче много по-опасни за обществото са проявите на расизъм, отколкото потенциални джихадистки атаки.

"Не мисля, че американците осъзнават нивото на заплаха, която има в тази страна, от бели расисти, поддръжници на теорията за превъзходство на расата", коментира сенатора демократ Клер Маккаскил по време на дебатите.