"Докладът на българското правителство се интерпретира погрешно. Никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас, а част от действията й."

Това заяви днес пред Нова тв вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя бе попитана трябва ли да има база на НАТО на брега на Черно море. И отговори, че в момента такова нещо не стои на дневен ред, но не вижда нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник.

„НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта на Алианса не е да предизвиква военни действия - каза Захариева.

Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса”, допълни тя.

Дипломат номер 1 обаче не изключи, че ако все пак се стигне до война, руски ракети може да бъдат насочени към бази на НАТО (репликата, заради която премиерът Борисов понесе куп критики, б.р.).

„Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения”, каза Захариева.

Тя говори и за скорошното си посещение в САЩ, където бе за сесията на Общото събрание на ООН.

„Основните теми бяха борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея. Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район”, изтъкна външният министър.