Магистрала "Струма" ще бъде изцяло готова до 2023 г., обеща днес пред бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В момента участъкът до Сандански се строи с много бързи и добри темпове. Очаква се той да бъде открит по-рано. Вместо през 2019 г. това ще стане още през май 2018 г.

"За това трасе сме се спрели в момента на така наречения полуизточен вариант. При него движението в посока Кулата - Солун ще се осъществява в дефилето, а в посока София - източно от дефилето. И от икономическа, но най-вече от гледна точка пътна безопасност, екология, сигурност и скорост на изпълнение това е най-оптималният вариант“, смята Нанков.

Карта: бТВ

Трасетата ще бъдат разделени по протежение на 18 километра. Затова ще бъдат изградени пет пътни възела, които да ги свързват. Така местните жители, които са протестирали срещу магистралата, ще имат възможност да ходят безпрепятствено до своите ниви.

По трасето, което ще бъде по билото на планината източно от Кресненското дефиле, ще има няколко тунела. Най-дългият от тях ще е близо 1 километър, каза още министърът на благоустройството.

По думите на Нанков има подписан договор за трасето от магистрала „Хемус” до разклона до Тетевен.

„Проектира се, надявам се през 2018 г. да започнем с реалното изграждане. До разклона Плевен - Ловеч дължината е 50 километра, има три участъка, които в момента се проектират. През 2018 г., ако тръжните процедури минат без обжалване, можем да започнем с изграждането на тези нови 50 километра. Със сигурност в следващите 3 години магистралата трябва да задмине Ловеч. Надявам се през 2021-2022 г. отсечките до Велико Търново да бъдат завършени“, добави министърът.