70 459 души са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2016 г., сочат данните на Националния статистически институт.

В България на всеки трима починали, двама умират от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. На 29 септември България традиционно се включва в отбелязването на Световния ден на сърцето.

Тази година кампанията преминава под надслов „Зареди сърцето си. Раздвижи сърцето си. Обичай сърцето си. И сподели силата.“

Сърдечно-съдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно вследствие на сърдечно-съдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн. В различните държави се предприемат различни мерки и програми за намаляване на заболеваемостта и смъртността от органите на кръвообръщението. България през последните години се задържа сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност по тази причина в Европа. 

Специалистите алармират, че сърдечното здраве е в ръцете на всеки човек. Рискът от тези заболявания може да се намали значително с промени в начина на живот. Затова тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си.

Основните стъпки за по-добро здраве на сърдечно-съдовата система са:

  • Здравословно хранене 
  • Поддържането на нормално ниво на кръвна захар 
  • Физическа активност 
  • Добър контрол на високото кръвно 
  • Отказ от тютюнопушене 
  • Периодичен контрол над холестерола и индекса на телесна маса