Двама пациенти с рядкото заболяване белодробна хипертония са били оперирани успешно от български екип, под супервизията на проф. Чу от университетската болница в Кеймбридж. 

Хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония е форма на заболяването, която може да бъде лекувана оперативно. По клинични данни тя засяга годишно около 25 души на милион население. Заради слабо познаване на проблема и късна диагностика обаче, обичайно в лечение се включват около ¼ от засегнатите.

"Идеята ни е да създадем цялостна програма за лечението на това заболяване, не просто да се доказваме колко добри хирурзи сме.", обясни д-р Георги Игнатов, извършил операциите на първите двама пациенти. "Заложено е да създадем мултидисциплинарна комисия, която включва различни специалисти. Една от най-важните предпоставки за успешен завършек на такава сложна операция е прецизната селекция на пациентите и предоперативната подготовка. След това също са ангажирани много специалисти, така че това е екипна работа."

В България в момента има около 20 души, диагностицирани с тромбемболична форма на пулмонална хипертония. 8 от тях са оперирани в чужбина през последните 6 години. 

"Създаването на център за лечение на това заболяване у нас ще подобри и диагностиката, и ще даде шанс на тези пациенти.“, коментира председателят на Асоциация пулмонална хипертония Тодор Мангъров. "Центърът към Университетската болница Кеймбридж е един от водещите в света и най-успешният в Европа. Лично получих уверение от проф. Чу, че той и колегите му ще сътрудничат на българския екип, докато той е напълно готов сам да лекува пациентите с тромбемболична белодробна хипертония. Това е много важно за нас." 

По думите на Мангъров, усилията на пациентската общност ще бъдат насочени основно към колаборация с държавните институции.

"Обучението, което българските лекари ще получат, не струва на държавата една стотинка. За да бъде лечението достъпно за нуждаещите се обаче, то трябва да се финансира от НЗОК.", убеден е председателят на пациентската организация. 

Лечението на хроичната тромбемболична белодробна хипертония е специфична и високоспециализирана медицинска дейност. Ако у нас се обучи екип, в страната ни ще бъде единственият такъв център в Източна Европа.