Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че отиващият си Висш съдебен съвет (ВСС) сам генерирал част от скандалите, а други били инспирирани от извънпарламентарни сили.

"С повече мислене и работа първата група можеха да бъдат избегнати. И нито колегите, нито обществото ги заслужаваше", обобщи Цацаров, цитиран от "Дарик".

Той припомни виждането си, че в Съвета имало група, която се стремяла на всяко заседание да инспирира скандал, за да се навява мисълта, че ВСС не работи.

"Немалка част от тези скандали бяха инспирирани от непарламентарни сили", насочи се по традиция Цацаров, но отказа да посочи конкретни имена.

"Това, което мислеха и планираха, не се сбъдна, но те ще останат в тези позиции, на които са и сега", коментира главният прокурор и заяви, че е важно да се преодолеят лични противоречия.

"А и да не се повтарят грешки, защото иначе значи, че не сме научили нищо", допълни той.

Цацаров призна, че няма решение на Съвета, което е гласувал и за което да съжалява. Но допусна, че на моменти може да се е подвел от единици хора в дух на противопоставяне, но...

"... Такъв ми е характерът, а и моето виждане е, че статутът на колегите ми прокурори трябва да се брани."

Днес главният прокурор бе сред официалните гости на откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието. Той каза на младшите съдии:

"Не забравяйте, колеги, че сме в една лодка - който от нас да клати своя под на лодката, вълнението обхваща цялата".

Призивът му към младшите прокурори бе да не забравят, че в лодка на първата палуба са съдиите. "Уважавайте ги, за да има лодката стабилен курс", заключи обвинител №1.