Бившата лидерка на популистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) Фрауке Петри ще формира нова парламентарна група в Бундестага, по-късно ще основе своя партия. Тя ще се състои от бивши членове на AfD и други формации, казва тя, цитирана от "Дойче веле".

След успеха на партията на изборите преди седмица Петри обяви, че няма да е член на парламентарната група на партията си. Тя заяви пред в. "Велт ам Зонтаг", че по-късно ще основе и партия, която ще участва в регионалните избори през 2019 г.

"Не целим да крадем членове на AfD", каза още тя. "Знам, че те искат да се прехвърлят към нашата група, защото получаваме запитвания. Но целим да привлечем към това, което правим - реалполитик с пазарна ориентация - е определено отвъд границите на AfD".

Тя определи политиката, която ще води, като консервативна и пазарно насочена и критикува идеите на "Алтернатива за Германия", към която доскоро принадлежеше:

"Да вземем например отношенията с Русия: бих искала те да се подобрят. Но заради опита ми с режима в Източна Германия под руска доминация, по никакъв начин не искам замяна на стабилното партньорство със САЩ за Германия, доминирана от Русия."

Манифеста на "Алтернатива за Германия", обявен преди изборите, отхвърля изцяло изповядването на исляма, заяви тя и коментира, че страната се нуждае от балансирана гледна точка.

"Религиозните вярания на хората са личен въпрос... Политическият ислям от друга страна е културно несъвместим с обществото ни", казва Петри.

На парламентарните избори преди седмица "Алтернатива за Германия" спечели 12.6% от гласовете и стана трета политическа сила с 94 народни представители.

Напрежението в популистката партия е налице още преди вота - Петри, която е считана за лицето на умерените партийци, бе критикувана, че е променила политиките на партията така, че да се харесат на по-умерените гласоподаватели. Нападките срещу нея започват заради критиките и срещу Бьорн Хьоке, част от крайнодясното крило на AfD, който многократно нарича мемориала на Холокоста в Берлин "мемориал на срама". Партията се опита да го изхвърли, но водещата фигура сред крайното крило - Александър Гауланд - го защити, като обвини Петри, че разцепва партията.

В крайна сметка Петри се отказа да бъде кандидат на AfD за канцлер през април, но партията гласува да я сложи в листите.