Не е време за политически дебати за притежанието на оръжия, заяви американският президент Доналд Тръмп. Въпросът беше повдигнат отново, след като стрелец уби 58 души и рани над 500 на кънтри фестивал в Лас Вегас.

"Ще говорим за законите за притежание на оръжие, когато му дойде времето", каза той на връщане от Пуерто Рико.

Вчера конгресмените от Демократическата партия поискаха специална комисия за разследване на нападенията с огнестрелни оръжия, която да предложи законодателни решения, които да предотвратят трагедии като тази в Лас Вегас.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл коментира:

"Вижте, разследването дори не е приключило. И мисля, че още е неразумно да се обсъждат законодателни решения, ако изобщо имаме нужда от такива."

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща, че ще се бори за правото на американците свободно да притежават оръжия. Бившият президент Барак Обама се опита да въведе ограничения, които обаче не получиха подкрепа от Конгреса. 

Междувременно стана ясно, че стрелецът е използвал поуавтоматични оръжия. Достъпът до тях е доста по-лесен, отколкото до автоматичните оръжия, чието използване е стриктно регулирано от федерален закон от 30-те години на ХХ век. 

Автоматичните оръжия, например картечницата, изстрелват поредица от куршуми, докато спусъкът остава натиснат. Първоначално властите решават, че Стивън Падок стреля с автомат, но по-късно става ясно, че той е модифицирал полуавтоматично оръжие.

Приятелката на стрелеца, която беше обявена за издирване непосредствено след атаката, вече е пристигнала в Лас Вегас и ще бъде разпитана.