Нов антитерористичен закон прие долната камара на френския парламент, съобщи в. "Монд". Той прави постоянни някои от правомощията, които властите имаха по време на продължилото почти две години извънредно положение в страната заради атаките. Това включва претърсване на домове и забрана за излизане от страната без предварително одобрение от съдия.

Извънредното положение беше въведено след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., когато атентатори убиха 130 души, и е продължавано шест пъти след това.

Законопроектът беше одобрен от националното събрание с 415 гласа "за" и 127 "против". Очаква се Сенатът да приеме закона до средата на октомври и той да влезе в сила преди да изтече последното удължаване на извънредното положение на 1 ноември.

"Все още сме в състояние на война", каза пред депутатите вътрешният министър Жерар Колом.

Антитерористичният закон ще позволява на министрите да одобряват задържане на заподозрени в населеното място, където живеят, като ги задължат да се подписват в полицейското управление всеки ден.

Властите ще определят периметър около "рискови места" - гари, летища, метростанции, в които ще могат да претърсват граждани и превозни средства без предварително разрешение. Джамии и други молитвени домове може да бъдат затваряни, ако има подозрения, че се разпространява радикална идеология.

Проведено наскоро проучване от консервативния вестник "Фигаро" сочи, че 57% от французите одобряват мерките, предвидени в законопроекта.

Директорът на Human Rights Watch за Франция Бенедикт Женарод обаче аяви, че Франция все повече "отслабва върховенството на закона" в борбата си с тероризма и "правенето на извънредните правомощия постоянни преминава поредната граница".