Жерар Пике няма да напуска националния отбор на Испания, каквито предположения се появиха през последните дни покрай референдума за независимост на Каталуня, пише мадридският в. "Марка".

Защитникът на "Барселона" свика пресконференция, на която отговори на много въпроси. Той се врече във вярност в първия тим на Испания и заяви, че остава под знамената.

Винаги е изразявал прокаталунска позиция, поради което е освиркван на мачове на националния отбор. Положението ескалира през последните дни. Пике призова да има вот, но днес отказа да отговори как е гласувал.

Онзи ден запалянковци го посрещнаха "на нож" на първата тренировка на "Ла роха" за последните две световни квалификации. Заниманието бе прекъснато, а след края му Пике през сълзи каза, че може да си тръгне от селекцията, ако испанската футболна федерация поиска това от него.

Засега разлъката е осуетена. Босовете всячески опитват да блокират напрежението в тима. Твърди се, че са влошени отношенията между съпруга на Шакира и част от играчите начело със Серхио Рамос от "Реал", който негодува от сепаратистките настроения на Пике. Жерар опроверга това, като разкри, че с Рамос остават близки, нещо повече - ще стават бизнеспартньори.

В испанския национален отбор сега има още трима каталунци - Серхио Бускетс, Жорди Алба (и двамата от "Барселона") и Марк Бартра ("Борусия" Дортмунд). С тях няма проблеми - Бускетс обяви, че работата му е да играе футбол и той мисли само за футбол. Изобщо не мисли за отказване.

Испанските медии обаче се питат какво ще се случи още в близките седмици и месеци. Ако Каталуня обяви независимост, което може да стане в следващите дни, къде ще играят каталунците? Догодина предстои световно първенство в Русия.

Жерар Пике не вижда проблем в това Каталуня да е отделна държава, а той да продължи да играе за националния отбор на Испания. Според него положението на Иберийския полуостров много приличало на Брекзит-а.