Президентът Румен Радев съобщи, че очаквано няма да подпише назначението на Георги Чолаков за председател на ВАС. Това стана ясно на летището, докато президентът заминаваше за Полша.

"Въпросът е принципен. Днес върнах избора. Очаквам нeговото предложение (бел.ред. на ВСС) съобразено с всички законови процедури и морални изисквания", заяви Радев, попитан от Би Ти Ви с какви мотиви връща процедурата.

ВСС гласува на извънреден пленум в понеделник 11 септември кандидатурата на Георги Чолаков -  едва 3 седмици преди седмият състав на Съвета да си тръгне. На следващия ден - 12-и, стана ясно, че кандидатурата е изпратена мълниеносно на президента за подпис.

Радев обаче предпочете да "тупа топката", като няколко пъти даде да се разбере, че щял да "помисли" за най-висшия административен съдия. През това време той се скара с ГЕРБ заради връщането на сделката за "Грипен", а периодът съвпадна и с посещението му в САЩ на сесия на Общото събрание на ООН.

Иначе Чолаков е утвърден два пъти от общо събрание на отделенията във ВАС. Поради тази причина и във ВСС за него гласува впечатляващият брой от 20 кадровици.

Вчера обаче Лозан Панов изрази мнение, че процедурата трябва да стартира отново. Новият представляващ Боян Магдалинчев пък се изказа в посока - че сега ВСС първо трябва да гласува двамата кандидати и чак тогава, ако Чолаков не събере нужните гласове, да се "пуснат" и други в надпреварата.