Европейската комисия поиска днес от Люксембург да събере 250 милиона евро неплатени данъци от международната американска платформа за електронна търговия „Амазон“.

Разследване на Комисията е установило, че компанията е платила данъци върху едва едн четвърт от печалбите си за периода 2006 – 2014 г. „Амазон“ е постигнала това облекчение като е регистрирала в Люксембург две фирми – една оперативна, която отчита дейност, приходи, печалба и плаща данъци и друга – холдингова, която съществува само на книга, няма дейност, офиси и персонал и получава от първата лицензионна такса за използван софтуеър, която прехвърля на компанията майка отвъд океана. Тази такса е била в размер на три четвърти от печалбата на оперативната компания, чиято данъчна основа (облагаема печалба) по този начин се свива четири пъти.

„Люксембург е предоставил на "Aмазон" незаконни данъчни облекчения. Вследствие на това почти три четвърти от печалбата на "Aмазон" не е била обложена с данъци. Казано другояче, на "Амазон" е било позволено да плати четири пъти по-малко данъци, отколкото други местни дружества, подчинени на същите национални данъчни норми", каза еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Според правилата на ЕС за държавните помощи това е незаконно. Държавите членки не могат да предоставят избирателно на мултинационални групи избирателни данъчни облекчения, които не се предоставят на останалите“, добави тя.

„Амазон“ е можела да действа така благодарение на решение на местната данъчна администрация, която е одобрила размера на таксата.

Холдинговото дружество не подлежи на облагане в Люксембург поради правната си форма — командитно дружество. Печалбата, отчетена от него, се облага с данък само на равнище съдружници, но не и на равнището на самото холдингово дружество. Съдружниците в холдинга са се намирали в САЩ и досега са отсрочвали данъчната си отговорност. 

В друго свое решение от днес Комисията заведе дело срещу Ирландия пред Съда на ЕС, тъй като правителството на тази страна не е изпълнило решение на Комисията да си върне от американската "Епъл" незаконна държавна помощ за 13 милиарда евро, получена също под формата на спестени данъци.