Глоба от 2000 до 7000 лв. за всеки, който бъде хванат, че е манипулирал показателите на километража на автомобил - това предвиждат чисто нови промени в Закона за движение по пътищата, внесени в Народното събрание от ГЕРБ. Идеята на депутатите е при всеки годишен технически преглед на превозно средства изминатите километри да бъдат записвани, а санкции ще има и за председател на комисия, извършваща автомобилни прегледи, който не запише показателите изрядно.

Други промени в новия законопроект са свързани с транспониране на европейска директива, която дефинира три вида техническа неизправност - незначителна, значителна и опасна - и предвижда различни наказания и санкции за управление на автомобила според тази класификация. Директивата предвижда и нови условия за това как се укрепват превозваните товари. Например, ако управлявате автомобил с неукрепен товар, който има незначителна неизправност, глобата е 500 лв. Ако возилото е с "опасна" неизправност, санкцията е в троен размер - 1500 лв.

Предвиждат се и промени в самия ред и извършване на техническите прегледи, както и по-строг надзор над лицата, които ги провеждат - това ще трябва да става "безпристрастно, обективно и с високо качество".

Други мерки пък ще облекчат регулациите върху бизнеса, твърдят вносителите в мотивите към законопроекта.

Законът за движение по пътищата е променян точно 5 пъти от началото на 2017 г. до сега. Това е шестият поред проект за ремонт на нормативния акт само в действащия 44-ти парламент, който работи едва от 6 месеца. 

Предишни поправки предвиждаха драстично завишаване на санкциите при шофиране под въздействие на алкохол и наркотици, а само преди дни влезе в сила нов ред за проверка на водачите за опиати и алкохол. Едно от нововъведенията е шофьорът сам да плаща разходите за изследване на кръвна проба.