Тази година Нобеловият комитет реши да се придържа към традицията и присъди наградата за литература на писател. Отличеният е Казуо Ишигуро, британски писател и драматург от японски произход. Роден е в Нагасаки, семейството му се премества в Англия пред 60-те години на ХХ век. 

Спряганият упорито всяка година за един от фаворитите Харуки Мураками отново не беше избран. Така Нобеловият комитет потвърди още една своя традиция.

Отличието тази година се присъжда на писателя, „който в романи с огромна емоционална мощ открива пропастта под илюзорното ни чувство за връзката със света“, гласят част от мотивите за избора на Ишигуро.

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус определи писането на Ишигуро като смесица между работите на Джейн Остин и Франц Кафка, „но трябва да добавите и малко Марсел Пруст, а после да разбъркате, но не твърде много – ето това е неговото писане“.

 

Ишигуро е един от най-изявените романисти в англоезичния свят, има четири награди "Ман Букър", през 1989 г. печели приза за романа си "Остатъкът от деня".

По "Остатъкът от деня" е заснет един от най-добрите филми на 90-те години на ХХ век на реж. Джеймс Айвъри с участието на Ема Томпсън, Антъни Хопкинс и т. н., с осем номинации за "Оскар".

Друг много известен негов роман е "Никога не ме оставяй". Той също е филмиран, в ролите ще видите Кийра Найтли, Шарлот Рамплинг и др.

Неговият седми роман "Погребаният великан" беше публикуван на 3 март 2015 г. едновременно и в САЩ, и във Великобритания. 

През 2008 г. "Таймс" го нареди на 32-ро място в своя списък на 50-те най-велики британски писатели след 1945 г.

На български език са издадени четири от романите на нобелиста  - „Остатъкът от деня“ (1989), „Когато бяхме сираци“ (2000), „Никога не ме оставяй“ (2005), „Погребаният великан“ (2015).

Потърсен от Би Би Си за коментар, 62-годишният Ишигуро каза, че за него това е голяма чест. Надява се, че Нобеловата награда ще е сила за добро.

"Светът е в много несигурен момент и аз се надявам, че Нобеловите награди ще са сила за нещо позитивно в момента", добави още той.

Нобелистът добави: "Ще бъде много трогнат, ако по някакъв начин мога да съм част от климата, като допринеса за позитивната атмосфера в тези несигурни времена."

През миналата година Нобеловата награда за литература беше присъдена на Боб Дилън и решението беше много коментирано, като мненията бяха поляризирани.

Самият Дилън дълго отказваше да съобщи дали приема наградата. Накрая се появиха твърдения, че е преписал Нобеловата си реч.