Сутринта в четвъртък започна с полицейски погроми над руски опозиционни активисти из цяла Москва. Полицаи претърсваха домове, разпитваха опозиционни акивисти, заплашвайки деца и членове на семействата им, унищожаваха и конфискуваха собственост.

Всичко това се случва два дни преди руският президент Владимир Путин да навърши 65 години, сякаш някой се опитва да гарантира, че никой няма да развали празника му.

Полицейски отряд нахлува в апартамента на Андрей Конякин, обещаващ журналист, разследващ корупция по висшите етажи на властта, докато семейството още спи. 18-годишната му дъщеря казва, че никога няма да забрави как полицаите са си пробивали път в апартамента.

До 7.40 властите са приключили с конфискуването на компютри и други устройства, но разпитите продължават още осем часа.

"Трябва да изведа бебето ни, което е на 10 дни", пише Конякин, който ръководи Центъра за разследвания, в съобщение до "Дейли бийст" докато полицаите са още в дома му.

Друг активист, Полина Немировски, изброи детайлите по продължаващите обиски в домовете на опозиционни активисти и техните семейсва във фейсбук:

"Най-краткото описание на юбилея на Путин", пише в пуликацията, към която е прикачено видео на полицай, който седи върху друг опозиционен активист, Тимур Валейев.

В 6 сутринта Николай Лившиц, активист в благотворителни кампании, е събуден от звънеца на вратата. Петима полицаи и следовател го събарят на пода. Един от представителите на органите на реда сяда върху него и му извива ръцете:

"Кой друг е в апартамента? Как се казваш?", крещят му полицаите.

Следователят разпитва Лившиц шест часа за случая "Юкос", някога най-голямата компания за добив на нефт в Русия. През 2003 г. Михаил Ходорковски, собственикът на "Юкос" е арестуван и пратен в затвора до края на 2013 г., когато излиза от затвора и е пратен в изгнание.

Лившиц работи за организацията "Отворена Русия" на Ходорковски от декември 2016 г. до май тази година като координатор на опозиционна школа за кандидатите на местните избори. По-рано тази година

Кремъл забрани фондацията "Отворена Русия", Института за модерна Русия и групата "Отворена Русия". Според закон, подписан от Путин, всеки, който сътрудничи с тях е заплашен от наказателно преследване.

"Путин смята Ходорковски за свой основен опонент. Властта наяма да приеме никакви митинги, разследвания или политически обучения", казва Алексей Макарин, вицепрезидент на Центъра за политически технологии пред "Дейли бийст". "Не мисля, че Кремъл смята обиските за твърде брутални - някои от полицаите са ветерани от войната в Сирия, това за тях е насилие, не обиските."

Преди два месеца майката на Линшиц, която живеела с него, починала от рак. Активистът казва на полицаите, но те все пак конфискуват лаптопа, iPad на майка му, нейни дрехи и флайъри, подкрепящи Алексей Навални в предизборната му кампания.

"Казвах на полицаите отново и отново, че за последните пет години от моята опозиционна дейност не съм направил нищо незаконно, че трябва да бъда третиран цивилизовано, но те казваха че ние, активистите, сме безполезни", казва Линшиц. "Денят след като опозиционният лидер Борис Немцов беще убит в Москва, Русия се събуди под диктатура, при която всичко е контролирано от Путин и държавните органи."

*Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".