"Позвънене на Виктор Николаев да го питате какво се случи... Дали не си говорихме още 2-3 минути - приятелски - имаше и други хора там. След това, когато на обед пламна тази кампания, аз му позвъних. Смяхме се просто. След което кампанията се завъртя като снежна лавина. Аз се принудих да изразя моята позиция. След като ме упрекват в престъпление, а аз не съм извършил такова, това е клевета".

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред телевизия Би Ай Ти няколко часа, след като изтече поставеният от него срок от 24 часа медиите, които са заявили, че е заплашвал Николаев, да му се извинят. 

Симеонов обясни, че ще търси правата си по съдебен път, тъй като е обвинен в престъпление, каквото е заплахата, а той такова нещо не е извършил. Тоест - това е било клевета. 

"Призовавам всички да не сме медийни роби. Поканата за участие в сутрешен блок е като призовка - и отиваш там да ти произнесат присъдата. Ако не си съгласен с присъдата - ще бъдеш заклеймен. За 10 минути популярност трябва да понесеш унижение. Аз няма да правя това", каза още Симеонов пред Сашо Диков.

Вицепремиерът обяви, че никой в медиите не го е търсил за гледната му точка, след като се е развихрил скандалът, който самият той нарича "кампания за оклеветяване". Твърдението е въпреки че позициите на вицепремиера - и в официалния му профил във фейсбук, и пред журналисти в същия ден, и по-късно, когато обяви, че иска извинение, бяха отразени.

Не била потърсена и гледната точка на "потърпевшия" Николаев - да каже дали се е почувствал застрашен.

"Никой не допуска, че имам човешки права и достойнство, които никой няма право да потъпква", каза още Симеонов.

Той видя и "обща кампания и тя не се е прицелила само във Валери Симеонов", а била "нещо като падаши плочки от домино, имам чувството, че атаките са координирани - когато се вдигат пенсиите - не, не е интересно това, когато заговорихме за международни успехи, че вкарахме 30 000 деца в училище, административната реформа..." - не било интересно за медиите. 

Попитан кои са медийните кукловоди от Диков, Симеонов заяви:

"За медийни кукловоди мога да говоря, когато имам доказателства. Част от медиите бяха купени от рода на Пеевски, а други са от кръга "Прокопиев". Кой къде е проникнал в двете големи телевизии - бТВ и Нова тв, не мога да бъда конкретен, защото като се каже нещо - трябва да се подкрепи с факти". 

На въпрос какво мисли за "съветския начин", по който държавата се меси във военните заводи "Емко" и "Дунарит", Симеонов, в чийто вицепремиерски ресор е и Министерството на икономиката, каза:

"Питате ме като вицепремиер, не мога да имма позиция, която е различна от тази на държавата..."

"Не съм журналист от тия четири медии, за да раздавам присъди. Има два момента, които са притеснителни - 4 000 души има риск да останат без поръчки и без работа и голямото количество боеприпаси на пристанище Бургас. Тази продукция трябваше да се изнесе".

По думите на Симеонов си има "министър на икономиката, има външнотърговски договори, не мога да се намеся над министъра".