Николай Н. Нинов, събирач на непопулярни и загадъчни места в България, тръгва на турне в страната с новата си книга „Времето гледа с десет очи“. Пътешественикът изследва с разкази и снимки затънтени кътчета, липсващи на картите и в пътеводителите, забравени ритуални средища и легендите, по дирите на които е стигнал до тях.

Новите пътеписи на Нинов са резултат от 50 хил. км зад волана, 700 часа отвъд утъпканите пътеки и финишират до около 300 обекта. Между тях четем истории като „Боговете се люлеят в Илчина кория“, „Губилището под крепостта на съкровищата“, „Дяволските воденици“, „Стайков камък срещу Кмета на света“…

Разказът, дал заглавието на книгата, започва от диво и джунглесто дере край село Девенци, близо до Червен бряг, и ще стигне до скална ниша, наречена от пещерняците Капанът на времето (216 м н.в.). Този Капан напомня на Нинов за пещерата Проходна и за най-красивата за него от Вражите дупки, но по думите му ги превъзхожда с петте си входни отвора във всички посоки, трите „окна“ в свода и двата скални прозореца.

„Освен естествената осветеност, идваща от тези общо десет „очи“, пробили тавана и стените, Капанът впечатлява и с тунелообразни коридори, утробовиден отвор до западния вход и същите кафявосиви ивици в карста, каквито красят пещерите край Карлуково, Ъглен, Гложене, Тетевен. А храстовата гора в дола, рамкирана дъговидно от южните входове, изглежда забележително от вътрешността на нишата“, разказва Нинов.

Турнето на автора с книгата „Времето гледа с десет очи“ започва в Пловдив на 23 октомври от 18,30 ч. в книжарница Ciela Books & Music в мол „Пловдив“. Следващият ден Нинов ще бъде в Кърджали от 18 ч. в книжарница „Хеликон“. В Бургас ще бъде очакван на 25 октомври – от 18,30 ч. в книжарницата на „Сиела“ в мол „Галерия“. Във Варна пристига на 26 октомври и от 18,30 ч. ще се се срещне с почитателите си в книжарница „Сиела“ във Фестивалния център. В Добрич ще бъде на 27 октомври първо от 12 ч. в Езикова гимназия „Гео Милев“, а вечерта от 18 ч. и в местната книжарница „Хеликон“. В Пазарджик Николай Н. Нинов ще бъде на знакова дата 10 ноември и от 18,30 ч. ще представи книгата си в зала „Галерия“ на градския театър.

"Площад Славейков"